Снимка: БГНЕС

По-различни избори се провеждат днес в община Божурище. Освен вота 2 в 1, в общината се провежда и референдум, иницииран от местното население, за да се спрат инвестиционните намерения за добив на злато в местност "Златуша". Те могат да упражнят своя глас в 12 изборни секции, а референдумът ще бъде признат, ако има 40% активност.

Жителите на общината се оплакаха пред БНТ, че се притесняват от замърсяване на въздуха и почвите. Горица Николова, жител на града обяснява, че до референдум се стига по “лавинообразен начин”.

"Съвсем логично от гражданите към управляващите общината. В последствие всички разбраха, случи се чудото на обединението и разбрахме, че това е единственият адекватен, интелигентен и демократичен начин ние да заявим, че не желаем нашата община да се развива в посока изграждане на мини за добив на каквото и да било", заяви още Николова.

Друг жител допълва, че развитие на минна дейност не е нужна, защото в общината няма липса на работна ръка и е многолюдна. По думите на жителите там “община да се развива в такава посока”.

Екип на БНТ се свърза с компанията, която има разрешение за проучване. От там заявиха, че сондажните проучвания са безопасни за природата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase