Снимка: БГНЕС
fallback

Спокойно и при слаба избирателна активност протича днес гласуването за български парламент в район Авждилар в Истанбул, съобщава БТА.

На днешния вот за Европейски парламент може да се гласува само в дипломатическите представителства в Турция.

За пръв път от доста време виждам толкова малко хора да идват да гласуват в Авджълар, както днес. Предишни години имаше опашки, чакане с часове, а сега няма и помен, каза пред БТА Хюлия Алтън, която е експерт по международни отношения в общината Авджълар.

Тя смята, че главната причина е умора у тукашните избиратели от поредните и често провеждани избори.

В Авджълар, който е компактно населен с български изселници, са разкрити две избирателни секции. Докъм обяд бяха гласували малко над 500 души.

Пред секциите няма много хора, всеки влиза и гласува, като може да избира дали да е с хартиена бюлетина и машинно. Онези, които не са подали предварително заявления попълват на място. На хората се раздава чай, вода, кафе, сандвичи.

65-годишен мъж, който гласува машинно сподели, че предпочита този начин понеже е по-удобен особено за онези, които са позабравили българския език.

И на предишните избори гласувах машинно и не се затруднявам, каза той пред БТА.

“Прави ми впечатление, че няма много желаещи да гласуват, което ме изненада, казва друг мъж, аптекар по професия.

Мисля, че този път надделя разочарованието, че колкото и да гласуваме все едно нещата в България не се променят. Не сме сигурни дали и след този вот ще могат да направят правителство, което да е стабилно, защото проблемите си стоят, допълни той.

А според Емин Балкан, председател на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци Балгьоч в Бурса изпитите за прием в университетите, които се провеждат днес в цяла Турция също са причина за сравнително слабото гласуване в сутрешните часове.

В избирателната секция в квартала Картал на азиатския бряг на Истанбул, където има и една машина за гласуване също няма наплив за гласуване.

Добрата новина е, че гласуването става много бързо, без никакви затруднения, може би защото вече имаме опит и хората са доволни, каза Ренгинар Мутлу за БТА.

Секцията в сградата на българското генерално консулство в Истанбул е една от общо четирите, в които днес гласуват както за членове на Народното събрание, така и за евродепутати.

За евродепутати обаче се очаква да гласуват основно представителите на дипломатическата мисия, а също и български туристи, понеже повечето български изселници не отговарят на изискването за уседналост и не могат да гласуват за членове на европарламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Кърджали

преди 2 седмици

До До Анонимен 12 Бау *** ти за 550 години не си научил Турски , Аз ли да науча български за това късо време.

22

ИТН,СлавчУ & Бен

преди 2 седмици

"Ние открихме 160 секции за нашите тюркуджь комшулук да гласуват за нас и за:"За нашта партия ДеПеСееееееееей,чакърлака патърлака,чакърлака патърлака Са Са Са Оп Са Са Са това е партЯта на фсичкитееее..."

21

Анонимен

преди 2 седмици

Като гласувате за едни и същи, каква промяна чакате.

fallback