Снимка: Bulgaria ON AIR

Жителите на няколко великотърновски села се надяват тези избори да са последни за тази година. Те вярват, че ако има стабилна власт, управниците ще обърнат поглед към техните дългогодишни проблеми и в частност - безводието, заради което никой не иска да се засели в района.

30 жители са регистрирани по постоянен адрес в четирите балкански села край Велико Търново - Нацовци, Големаните, Върлинка и Малчовци. Реално обаче хората с имоти там са десет пъти повече - около 300. Най-възрастният жител е 92-годишната баба Иванка Байчева.

От години хората страдат от безводие през лятото - двете чешми в Малчовци пресъхват. Хората са задружни и си помагат, осигурили са вода поне до къщата на баба Иванка.

"Миналата година разговаряхме и с ВиК, и се оказа, че трябва проявим инициатива - с помощта на местен жител събрахме парички, тази възрастна жена, прокарахме до тях вода. От тази чешмичка само за нея, защото е най- възрастният жител", казва кметският наместник на Големаните Гинка Методиева.

Оказва се, че проблемът с водата води до обезлюдяване на живописните селца. Никой не иска да се качи в Балкана и къщите пустеят. Наскоро подписка от 150 души бе изпратена до общината и до ВиК дружеството.

От местната управа във Велико Търново са обещали да актуализират проекта за водопровод, който е на четвърт век  и да търсят възможности по програми на МРРБ. Хората са готови с доброволен труд да подпомогнат за изграждането му. Надяват се новоизбраните управници да се заемат с проблемите и на малките населени места.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase