Снимка: БГНЕС

Вчера всички станахме свидетели как още една предизборна пушилка беше разсеяна, заяви служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на редовното правителствено заседание.

Още по темата
Вчера Надзорният съвет на Националния осигурителен институт взе решение размерът на пенсиите от 1 юли да бъде увеличен с 11% в съответствие с всички правила за определяне на размера на пенсиите, както и кой е органът, упълномощен да извърши това. Не може и пенсиите да са предизобрен плакат и агитационен материал на полтическите сили. Взехме решение в съответствие със закона, заяви Главчев.

Той каза, че основна задача на служебното правителсто е провеждането на прозрачни и честни избори и всичко върви по план. Имам уверение от Министерството на електронното управление, че графикът се спазва, удостоверяването на съответствието на машините върви по план, екипите работят и се очаква от 24 до 26 май да бъде приключен процесът, увери премиерът.

Той информира, че е провел среща с международната организация "Прозрачност без граници", които по думите му са лидер в проследяването на прозрачността, включително и на изборния процес. Служебният премиер се е срещнал с председателя Франсоа Валериан, както и българския представител Калоян Славов. Те останаха доволни от това, което им разказахме как Министерският съвет действа в посока прозрачни и честни избори и обещаха пълно съдействие в тази посока, каза Главчев.

Относно президентските избори в Република Северна Македония Димитър Главчев подчерта, че "многократно България е заявявала, че е за европейската перспектива пред тях, но те трябва да извървят пътя, ако имат такова желание, да станат членове на ЕС, но това минава през спазване на всички договори".

Първият такъв договор подписахме на 1 август 2017 г., след това през 2022 г. имаше подписване на договори във формат с целия ЕС, припомни премиерът. Той допълни, че ако Република Северна Македония продължава да има желание за членство в ЕС, би трябвало да спазва всички договорености. В никакъв случай България няма да е пречка на Република Северна Македония да се присъедини към ЕС, при условие, че спазва всички уговорки от 2022 г. досега, заяви Димитър Главчев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase