Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Ръчното броене няма да се създаде хаос и забавяне. Преброяването на контролните разписки е много по-лесно. СИК няма да се чудят дали една разписка е невалидна или не, тъй като при машинното гласуване няма недействителни гласове, заяви по bTV зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов.

Снощи ЦИК реши, че 100% от разписките от машинния вот в страната и в чужбина ще се броят ръчно.

Oще по темата

Войнов припомни, че около 3000 секции ще гласуват с хартиени бюлетини, които също ще трябва да бъдат преброени. СИК с машинно гласуване няма да преброяват преференциите, ще преброят само гласуването за партии и коалиции и ще се справят много по-бързо от секциите с хартиени бюлетини, посочи Войнов.

По думите му ръчното броене на разписките не обезсмисля гласуването с машини, защото резултатите се отчитат след сваляне от записващото техническо устройство. Преброяването на контролните разписки само ще помогне всеки избирател да се убеди, че резултатът, който е свален от техническия носител, е идентичен с контролните разписки, счита зам.-председателят на ЦИК.

Емил Войнов уточни, че преди около две седмици, когато бяха приети методическите указания, ЦИК също взе решение в 100% от СИК да се броят разписките от машинното гласуване, но ВАС го отмени и след това се взе решението да се броят в 30%.

„Защо вчера решихме така – машинното гласуване е сигурно, защото ЦИК е предприела всички необходими действия, за да гарантира, че вотът на избирателите ще бъде отчетен точно. Но всички виждаме как в последния месец в общественото съзнание се насажда, че може да има манипулации, виждаме как се появиха някакви нови машини, които „Сиела“ е внесла и въпреки че са запечатани, под охрана, продължават спекулациите как ще се промени вотът от гласуването“, посочи Войнов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 2 години

продължава: Т.е. вместо да се проверяват 2,5-3 млн. разписки, непосредствено преди изборите се проверяват 10-15% МГл. Ако данните на техните RAM-ове са еднакви, ВСИЧКО е ОК! Няма бавене, няма разлики между машините при машинно гласуване. Ако има разлики, Сиела норма да отговаря пред прократурата за УМИШЛЕНО ДЕЯНИЕ. Не мога да разбера защо един пожарникар и един експерт по съвсем друго направление се бутат да изказват своето мнение по проблеми, които не са от тяхна компетентност.

46

Анонимен

преди 2 години

До неизпълнението наНаистина сме трагедия. Дистанционно гласуване на куково лято докато ги има партиите на статуквото. Те не знаят да провеждат честни и законни избори,те знаят да готвят тюрлю гювеч със съдбата на народа.

45

msm

преди 2 години

Машината няма как да сбърка. Така че ще броят, докато не изкарат резултата от машината. В някои секции може и до 10 пъти да броят. Който не е работил с числа, той не знае колко лесно се греши.

fallback