Снимка: архив, БГНЕС

На заседание в петък вечерта Централната избирателна комисия реши да се броят 100 % от контролните разписки при машинния вот, както в страната, така и в чужбина.

Задачата ще бъде възложена на секционните избирателни комисии.

Преди дни от ЦИК обявиха, че контролното преброяване ще се извърши само в 30 % от разписките. Сега основният мотив беше създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на "Сиела Норма", предаде БНР.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира, че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот.

"Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат", каза Нейкова.

Двамата говорители на ЦИК - Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против, защото не бе възприето тяхното предложение да се броят 100 процента разписките, но от ЦИК. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене.

 

Коментари Напиши коментар

116

Анонимен

преди 5 месеца

Значи въвеждаш машинно гласуване вместо шмекериите на ББ - дЕдо Мишо, свършваш до полунощ цялата работа по гласуването и сетне започваш да броиш разписките, т.е да проверяваш машината вярно ли е отчитала гласуването?! Е на това му се казва милиционерска работа: притчата за тримата милиционери, двама от които въртят стълба около електрическата лампа, а единият я държи. Че проверете предварително 10% извадка от МГл и вижте те дават ли еднакви резултати.Защо ще се морите да броите 3 млн. разписки!

115

Анонимен

преди 5 месеца

За бързината на изборния процес няма значение дали са 30 или 100%, защото автобусите в училище чакат всички да приключат, за да потеглят. Не го разбирам този вой срещу броенето на 100%.

114

Анонимен

преди 5 месеца

Големи лъжи ,гви гески на мен ми подари прасе 200 кила