Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ печели парламентарните избори на 14 ноември, но съставянето на нов кабинет след вота остава изключително трудна задача. Това са основните изводи от социологическо допитване на агенция "Медиана", проведено в периода 4 - 8 ноември 2021 г. сред 957 човека на 18 и повече години. Проучването е проведено чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "МЕДИАНА" и е реализирано със собствени средства.

При избори 1 седмица преди официалната дата на вота, партията на Бойко Борисов събира 25,4% от вота на тези, които заявяват, че ще гласуват. Според проучването втора политическа сила с малка разлика излиза "Продължаваме промяната" със 17,3%, а трета – БСП с 15,6%.

Още по темата
На четвърто място се нарежа партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" с 12,2%, а след нея – ДПС с 10,6%. Демократична България събира  9,7% от вота, а шанс за парламента има и "Изправи се БГ. Ние идваме!"  - 4.2 %.

Симпатизантите на ГЕРБ са силно мобилизирани и консолидирани, и тяхната партия е първа – с 8 % дистанция от следващите. „Продължаваме промяната“ продължава да нараства и да привлича симпатизанти, но оставащото време до изборите едва ли ще й стигне да стопи разликата с ГЕРБ. БСП засега са трети в остра конкуренция с партията на Кирил Петков и Асен Василев за второто място. ИТН, ДПС и Демократична България  воюват за четвъртото място и са с близки проценти (между 10-12 %). Шанс за парламента има и "Изправи се БГ. Ние идваме!" - 4.2 %.

От останалите партии, които остават под чертата, се отличава "Възраждане" с 3,1% от гласовете.

Симпатизантите на ГЕРБ са силно мобилизирани и консолидирани и тяхната партия е първа – с 8 % дистанция от следващите. „Продължаваме промяната“ продължава да нараства и да привлича симпатизанти, но оставащото време до изборите едва ли ще й стигне да стопи разликата с ГЕРБ, отчитат от "Медиана".

От там обаче отчитат, че независимо, че ГЕРБ е най-силната партия, към момента не изглежда възможно тя да се върне във властта. Освен чисто партийните сметки (за възможни коалиции), на този етап, тя е обществено неприемлива като управляваща партия. За връщането й във властта са едва 21 % от избирателите, а 51 % искат управление без ГЕРБ.

На фона на тези резултати от "Медиана" отчитат, че формирането на правителство ще бъде трудно. Данните засега показват, че за целта ще е нужно формирането на поне 4-партийна коалиция, като всяка от партиите в тази коалиция ще бъде в състояние да торпилира създаването на управляващо мнозинство и стабилно правителство.

Що се отнася до рейтинга на политиците, с най-висок рейтинг остава президентът Румен Радев – 69% одобрение.

Изследването е проведено в периода 04 - 08 ноември 2021 г. от агенция „Медиана“ сред 957 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „МЕДИАНА“ и е реализирано със собствени средства.

Коментари Напиши коментар

182

върбанБрястовСалкъмо

преди 2 месеца

До АБСУРДИСТАН--- Наистина изглежда абсурдно хем Радев да спечели за президент, хем ГЕРБ за парламент. Но имам обяснение - мнооого обичаме да сме с победителите.Нито примери от миналото ни интересуват, нито програми на партии, гледаме каквото ни кажат проучванията. И така 32 години гласуваме за колониална администрация и сме потънали в мизерия.

181

Анонимен

преди 2 месеца

ГЕРБ ДА СЕ ВРЪЩАТ ЗАЩОТО ЮМРУЦИТЕ НА МАФИЯТА СЪСИПАХА НАРОДА СИ- МАХАЙТЕ МАШИНИТЕ НА МАДУРО- В ЕВРОПА С МАШИНИ ГЛАСУВАТ САМО 1% И С НАС 2%....

180

Анонимен

преди 2 месеца

Радев е червен , не им сменяйте цвета и цветовете на БСП!