Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е много близо до спечелването на изборите още на първи тур, сочат резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено в периода 4 - 8 ноември 2021 г. сред 957 човека на 18 и повече години. Проучването е проведено чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "МЕДИАНА" и е реализирано със собствени средства.

Според проучването това, което може да прати президентските избори на балотаж, е преди всичко изборната активност (съгласно закона, за да има избор на първи тур, пред урните трябва да отидат не по-малко от 50 % от избирателите по списък или над 3,35 млн. човека).

Още по темата
От "Медиана" очакват изборната активност да е около 3.2 -3.3 млн. избиратели, но все още близо 30% се колебаят дали и за кого да гласуват. Според проучването, ако изборите бяха към 8 ноември, Румен Радев събира 48,3% от заявилите намерение да гласуват, а основният му опонент – проф. Анастас Герджиков – 25,6%.

Следват кандидатът на ДПС – Мустафа Карадайъ с 10,3% и кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от "Демократична България", Лозан Панов – 8,1%. На пета позиция проучването поставя Костадин Костадинов от "Възраждане" с 3,2%.

При евентуален балотаж, съперник на настоящия президент ще е Анастас Герджиков. Данните показват, че независимо от възможните преливания на гласове към Анастас Герджиков на втори тур, фаворит на тези избори е Румен Радев.

Към този момент, при балотаж между двамата, настоящият държавен глава би спечелил с 65,5% от гласовете срещу 35,5% за Герджиков.

Изследването е проведено в периода 04 - 08 ноември 2021 г. от агенция „Медиана“ сред 957 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „МЕДИАНА“ и е реализирано със собствени средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase