Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Очертава се шестпартиен парламент, с шанс за седма партия, показва национално изследване на Центъра на анализи и маркетинг, направено сред 815 души между 22-ри и 26 октомври чрез пряко стандартизирано интервю "лице в лице", със собствено финансиране на Центъра за анализи и маркетинг.

Oще по темата

Според данните, на парламентарните избори за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,3 на сто от твърдо решилите да гласуват, следвани от "Продължаваме промяната" - 15,8 на сто, "БСП за България" - 15,1 процента, "Има такъв народ" - 12,3 на сто. "Демократична България - Обединение" биха получили 11,8 на сто, ДПС -10,3 процента, "Изправи се БГ! Ние идваме" - 3,2 на сто. За "Възраждане" биха гласували 2,5 на сто, за ВМРО - 1,2 процента. "Друга партия" отговарят 3 процента, а 0,3 на сто ще отбележат "Не подкрепям никого".

Мисля, че всички се убедиха, че това да си първи, не значи да си победител, коментира Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг, цитиран от БТА.

Той посочи също, че малката преднина на "Продължаваме промяната" пред "БСП за България" означава, че в рамките на статистическата грешка тези две партии са почти равни, като шансът да бъдат втори е на страната на "Продължаваме промяната". Юлий Павлов коментира и очакваното развитие за "Продължаваме промяната" вследствие на обявеното решение на Конституционния съд. Според Павлов, развитието може да бъде в една или друга посока, но едва ли ще е повече от един-два процентни пункта, т.е. реалният резултат може да бъде в границите между 14,5-17,5 на сто.

Между партиите, които са от четвърто до шесто място, е възможно всякакво преподреждане - първо, има три седмици до изборите, после, има вот от чужбина, обясни Павлов.

Тези резултати са така, ако изборите бяха сега, отбеляза анализаторът, като допълни, че все пак има още три седмици до вота.

Структурата на парламента не е по-различна, отколкото на предишните парламенти, отбеляза Павлов. Според него, решаващият опит за правителство ще бъде с "Продължаваме промяната" и ще трябва всички останали партии, извън ГЕРБ и ДПС, да подкрепят това правителство. Ако това не се случи, ще отидем отново на избори, смята той.

---------------
Параметри на изследването

Възложители и финансиране: Център за анализи и маркетинг ЕООД
Реализация на изследването: Център за анализи и маркетинг ЕООД
Период на провеждане: 22.10. - 26.10.2021 г.
Обем на извадката - 815 пълнолетни граждани на България. Един процент от всички анкетирани съответства на 58 000 души
Метод на формиране на извадката: двустепенна гнездова извадка с вероятност, пропорционална на размера на гнездата
Метод на регистрация на информацията: Пряко стандартизирано интервю "лице в лице"
Максимално допустим размер на статистичната грешка при 50-процентни дялове, 95 процента гаранционна вероятност с 3.5 процента


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

228

Царя е гол

преди 2 години

Аз не разбирам що за *** народ сме? Асенчо крал със *** си, че го осъдили, Киро Лъжеца добре ни изигра, нито министър е бил, нито актовете му вървят! Как по дяволите тая партия на тия лъжци и мошеници е втора? Какво ли да очакваме, ако управляват? На всички е ясно, че това е медиен проект на задкулисието от мутри, Прокопиев, Божков и компания! Защо са ни мутри, преоблечени като ***? Толкова ли сме слепи и ***, че не виждаме тоя театър на задкулисието?

227

Жотев

преди 2 години

Герп ще управлява,зелени човечета!

226

Геро Найденов

преди 2 години

Абе тия си продължават да си лъжат по старому. Никой не се интересува от мнението на българите във Германия, Нидерландия, Англия, Дания, Норвегия, Испания и Италия.После пак ще чупят пръсти, когато герП остане назад и някоя от новите партии е победител !

fallback