Независимо какви строителни и ремонти дейности планирате, е важно да разполагате с подходящите надеждни инструменти, с които да ги извършвате. Предвид голямото значение на прецизността при пробиване на повърхности, изборът на подходящата настолна бормашина и успешната работа с нея са ключови за крайния резултат.

Видове бормашини

Преди да се насочите към избора на подходяща настолна бормашина, е хубаво да обърнете внимание на няколко важни пояснения. Бормашина и винтоверт са два различни уреда откъм характеристики и предназначение, макар в някои случаи да са сходни на външен вид. В допълнение бормашините имат различни разновидности спрямо приложението им:

·     Ударна бормашина – широко се използва в строителството, тъй като е подходяща за пробиване на твърди повърхности като тухли, бетон, камък и други. Това е възможно благодарение на ударния механизъм, с който работи и откъдето произлиза и наименованието ѝ.

·     Колонна бормашина – този тип уреди се отличават с мощност и стабилност. При работа се закрепят за колона, което позволява да се пробиват по-големи отвори.

·     Настолна бормашина – ако имате нужда от уред за пробиване с висока степен на прецизност, обмислете именно този вариант. Със своята стабилна масивна основа със стойка тази бормашина е подходяща за пробиване на дупки с голяма точност върху дърво, метал, пластмаса и други. Постигането на такова качество на дупките изисква машината да бъде стационарно позиционирана, а материалът, който се пробива, да бъде подвижен.

·     Ръчна бормашина – най-разпространената разновидност за домашна употреба е ръчната бормашина. Това се дължи на удобния ѝ лек дизайн, позволяващ лесна работа навсякъде у дома, и прецизността при пробиване.

В зависимост от типа зареждане бормашините могат да бъдат мрежови и акумулаторни. Мрежовите изискват електричество, за да могат да работят, като се свързват към контакт чрез кабел. Акумулаторните модели работят чрез акумулатор или чрез батерия. Това позволява по-голяма мобилност при работа, тъй като не се налага в близост да имате източник на електричество.

Как да изберете настолна бормашина

За да получите най-добрите резултати при прецизно пробиване, трябва да изберете подходящата настолна бормашина. Ето няколко критерия, на които да обърнете внимание.

1.     Повърхност на работа – избирайте уреда спрямо повърхността на работа, т.е. върху какъв материал предимно искате да пробивате – дърво, метал, стомана, пластмаса и т.н.

2.     Максимална скорост – това означава колко оборота извършва настолната бормашина в минута. Колкото повече са те, толкова по-прецизни са дупките. Освен това скоростта оказва влияние и върху образуването на стружки. Диапазонът на скоростта при настолните бормашини варира от под 50 до 6000 оборота в минута.

3.     Мощност – следващата характеристика е мощността. Колкото по-мощна е настолната бормашина, толкова по-висока скорост ще може да достигне. Моделите могат да бъдат в диапазона от под 300 W до 2000 W.

4.     Тип захранване – тъй като за самото функциониране на настолните бормашини се изисква те да бъдат позиционирани стационарно, най-често се предлагат в мрежов вариант. Все пак обаче има и модели, работещи с акумулатор или с батерия.

5.     Според типа на заниманието – и накрая направете избор, съобразен с типа работа, за която ви е необходима настолна бормашина. Тя може да се използва за професионална употреба или пък за хоби и домашни ремонтни дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase