Архив: Булфото
fallback

Към 10:00 часа българско време около 10 хиляди наши сънародници вече са гласували в избирателните секции извън страната, съобщи Александър Андреев, член и говорител на ЦИК.

Избирателна активност в чужбина не може да се посочи, защото там в избирателни списъци могат да се дописват всички български граждани, които желаят да гласуват.

Към 17:00 часа местно време в Австралия са гласували 154 души, а в Германия към 10.00 часа наше време - 992 души, във Великобритания - 579, в Турция - 5044 избиратели, във Франция - 197, в Испания - 241, в Кипър - 454, в Гърция - 371.

"В ЦИК няма сигнали за затруднения при гласуването в чужбина. Ако постъпят, те ще бъдат разгледани своевременно", каза Андреев.

По думите му процесът на гласуване тече нормално, дори има държави, където скоро изборният ден ще приключи, като например в Нова Зеландия.

В други държави като САЩ пък гласуването още не е започнало. Преминаването към лятно часово време не се е отразило на организацията на изборите. Малко са били членовете на СИК, които не са се явили тази сутрин за началото на изборния ден.

В ЦИК днес вече са разгледали 9 сигнала и една жалба, свързани с изборния процес и с агитация. Един от тях е за забраната за гласуване в подвижна СИК в столична болница, за медицински персонал, който е на 12-часово дежурство. След указания от ЦИК тези хора ще могат да упражнят своето право на глас, каза Александър Андреев, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Бай Хой

преди 7 години

В Турция са гласували онези български граждани, които са успели да си попълнят декларациите на родния език. Останалите още учат до урните

7

Анонимен

преди 7 години

Имам предложение !!! Ние в България да не гласуваме !!! Нека чужденците дето не знаят български да изберат нашия парламент !!! Щом сътвориха такива АПСУРДНИ закони !!!

6

Анонимен

преди 7 години

Тоя цик защо дава резултати 12 часа повели тия повели ония дърпаи шалтера цацаров нема да ходим по сто пъти на избори

fallback