Графика: "Алфа Рисърч"

Три дни преди вота ГЕРБ поведе пред БСП с 2,6%. Това сочат резултатите от проучване на "Алфа Рисърч".

То е проведено между 20 – 22 март 2017 г. сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Изледването е финансирано със средства на социологическата агенция.

Данните показват, че на финалната права за ГЕРБ са готови да гласуват 31,7% от твърдо решилите да гласуват избиратели. За БСП пък декларират, че ще пуснат бюлетина 29,1 на сто.

Още по темата

Още по-близки според изследването на "Алфа Рисърч" са резултатите на третия четвъртия - "Обединени патриоти" и ДПС. Коалицията на Каракачанов получава гласовете на 8,9%, а движението на Карадайъ – на 8,4% от решилите да глуват избиратели.

Петият сигурен участник в следващия парламент ще е партията на Веселин Марешки "Воля". Според резултатите формацията ще получи гласовете на 6,8 на сто от избирателите.

"Точно на 4%-та бариера финишира коалицията Реформаторски блок-Глас народен. За нея мобилизацията на колебаещите се все още десни избиратели ще бъде решаваща за присъствието в парламента", анализират от "Алфа Рисърч".

Под чертата за влизане в Народното събрание със сигурност остават коалициите "АБВ-Движение 21", Движение "Да, България" и "Нова република". Всички те имат около и малко над 2%, показва проучването.

Характерно за тях е, че имат твърди избиратели, но малка периферия и са неравномерно представени в различните региони и типове населени места.

ДОСТ на Местан събира около 1% от гласовете в страната.

Около 3.5% смятат да изберат опцията "Не подкрепям никого".

От "Алфа Рисърч" са направили и разпределение на местата в следващото Народно събрание. На база на резултата от проучването 5-партийният парламент би изглеждал така: ГЕРБ – 89-91 мандата, БСП – 81-83, Обединените патриоти и ДПС – по 24-25, Воля – 18-19.

При 6-партиен парламент ГЕРБ би взел 85-87, БСП – 77-79, ОП и ДПС – по 22-24, Воля – 17-18, и РБ – 10, изчисляват социолозите.

Според проучването се очертава висока избирателна активност от около 62%. Това означава, че в неделя около 3,6 млн. - 3,7 млн. души ще отидат до избирателните урни.

През последната седмица преди вота рязко нараства броят на хората, които вече са решили за кого да гласуват.

До 12% намаляват избирателите, които са сигурни, че ще гласуват, но все още не са решили за кого.

"Макар този дял да изглежда нисък, става въпрос за малко над 360 000 души. При запазващите се къси дистанции между партиите, тези избиратели могат да се окажат решаващи за различните следизборни сценарии", анализират от социологическата агенция.

**********************************************

Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 22 март 2017г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1033 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase