Снимка: архив "Булфото"
fallback

Броени дни преди изборите ГЕРБ води пред БСП с малко повече от 2%. Това сочат резултатите от социологическо проучване, проведено от агенция "Естат".

То е проведено между 8 и 15 март сред 1000 пълнолетни българи със собствени средства.

Според данните от изследването за ГЕРБ биха гласували 29,7%, а за БСП 27,1% от гласувалите.

Oще по темата
Проучването сочи още, че в парламента ще влязат шест формации – ГЕРБ, БСП, "Воля”, Обединените патриоти, ДПС и Реформаторски блок – "Глас народен”, информира bTV.

От "Естат" прогнозират и разпределението на мандатите в 44 Народно събрание на базата на резултатите от проучването. Според социолозите в следващия парламент ще има три двойки формации с приблизително равни сили и еднакви по големина групи.

Общо 150 мандата за БСП и ГЕРБ, приблизително поравно

Общо 60 мандата за ВОЛЯ и Обединени патриоти, приблизително поравно

Общо 30 мандата за ДПС и Реформаторския блок, приблизително поравно

Декларираната готовност за гласуване е висока – 65% са категорични, че ще упражнят правото си на глас на 26 март. Очакваната реална активност е между 55 и 60 процента, равняваща се на 3,7 млн. до 3,9 млн. избиратели.

Социолозите са изследвали промените в нагласите по време на самото проучване. Резултатите на двете първи партии – ГЕРБ и БСП, се променят значително след датата 11 март – близо 3% по-малко декларират намерение да гласуват за ГЕРБ, а също с около 3% се увеличават подкрепящите БСП.

Възможно обяснение във вътрешнополитически план можем да открием в скандала между Бойко Борисов и Елена Йончева, започнал на 10 март, коментират от агенцията.

Проучване на електоралните нагласи преди предсрочните парламентарни избори на агенция "Естат” сред 1000 пълнолетни българи между 8 и 15 март 2015 г. Финансирано е със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

ognyanz

преди 7 години

До 81: Повярвай ми, направо бях поразен да прочета, че Бойко бил "една истинска жертва на комунизма". Член на БКП, служител в МВР, бивш пожарникар, охрана на Тодор Живков , приятел на Сретен Йосич и кого ли не от сенчестия бизнес - жертва на комунизма. Просто нямам думи.

79

ognyanz

преди 7 години

Според финалните проучвания, у нас преди президентските избори Цецка водеше срещу ген. Радев, а в САЩ - Хилари Клинтън срещу Тръмп.Добре е социолозите да внимават с прогнозите, защото много често започнаха да бъркат напоследък. Започнат ли да не им вярват, ще секне кранчето и финансиране няма.

78

Анонимен

преди 7 години

Тролчета комунистически ! Дръжте си и Корнелия и Бойко във вашата вмирисана и дърта стогодишна *** !Те са си ваши и по манталитет и по лакомия. Не им стигнаха вече 70 г. танцуване по главите на народа. Народа е вече полумъртъв от тяхните обещания и докато обещават те са вече милиардери и ние ги търпим заедно със Доган -вярното им куче и златният пръст на Волен. БЪЛГАРИ ДА НАПРАВИМ ПРОМЯНАТА : ГЛАСУВАЙТЕ С БЮЛЕТИНА 4 И ДА ГИ НАТИКАМЕ ГЛАДНИЦИТЕ ПО ЗАТВОРИТЕ ДА ВИДЯТ КАКВО Е ДА РУЧАШ СУХ ХЛЯБ

fallback