Снимка: МВнР

Българският посланик в Република Турция Надежда Нейнски бе извикана на консултации в МВнР, за да докладва за обстановката в Турция и във връзка с подготовката на предстоящите парламентарни избори на 26 март 2017 г. Това се посочва в съобщение, публикувано на страницата на Министерство на външните работи (МВнР).

Още по темата
От Външно уточняват, че в съседна Турция ще бъдат открити 35 изборни секции - максимално допустимият брой за страна извън ЕС, съобразени с подадените заявления.

Съставите на секционните избирателни комисии (СИК) са окомплектовани и подлежат на обявяване от ЦИК. Във всяка СИК ще има най-малко по един представител на държавната администрация с опит в провеждане на избори зад граница. Създадена е организация за доставяне на необходимия брой бюлетини за СИК, отчитат от МВнР.

От институцията са категорични, че няма промяна във вече заявената от МВнР позиция, касаеща отношенията между България и Турция. “България ще продължи да поддържа конструктивен диалог със съседна Турция, като счита за недопустимо каквото и да е външно влияние върху изборния процес за български парламент", се чете в позицията на Външното ни министерство.

Малко по-рано в Благоевград премиерът Огнян Герджиков посочи, че посланик Надежда Нейнски е в България, за да докладва как върви подготовката за изборите и съответно да бъде инструктирана в случаите, при които евентуално могат да се появят конфликтни ситуации.

"Тя няма да остане тук до провеждането на изборите, тъй като работата й е в Турция и е тук само за ден - два", коментира Герджиков. Той бе категоричен, че няма особени притеснения във връзка с отношенията между България и Турция.

"Това са нарушения, които не са в състояние да доведат до изостряне на отношенията между двете страни до степен, че да станат нетърпими. Няма такива изгледи, тъй като ние трябва максимално да проявим междусъседски отношения независимо от тези спорагични отношения между отделни турски граждани", посочи премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase