Снимка: архив "Булфото"
fallback

Мажоритарна система на два тура е повече от зле, но тя трябва да бъде въведена още за предсрочните избори, за да се видят последствията, призова бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

"Нека да изпием горчивата чаша докрай и незабавно да се направят промени в Изборния кодекс и да отидем на избори с мажоритарна система на два тура, за да се видят последствията", каза той пред Нова тв.

Oще по темата

Според него идеята за мажоритарна система е повече от зле, но нека се види ефектът й.

Преди няколко години именно Близнашки беше начело на Инициативен комитет, който предлагаше провеждането на референдум за въвеждане на мажоритарен елемент в изборите. Идеята беше хората да отговорят на въпроса: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?".

"Това, което аз предлагах, беше смесена система 50 на 50 - партиите да запазят своите физиономии, но да ги принудим да изкарат напред авторитетни личности, които да бъдат мажоритарни кандидати", обясни той днес. 

Според него ако сега се премине към мажоритарни избори на два тура, партиите ще бъдат пометени.

"България не е почервеняла, това е голямата заблуда на "Позитано" 20. И едните, и другите ще бъдат задраскани при едни мажоритарни избори. Единственият сигурен опит е горчивият опит. Нека да реформираме Изборния кодекс и да дадем възможност хората да разберат за какво става въпрос", каза още проф. Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Ами да

преди 7 години

По същество все едно избори за кметове. Пак ще са си повече партийни . Като цяло отслабва влиянието а евентуална опозиция (щот в парламента ще влизат само такива коитоса си спечелили изборите, гласовете на тези загубили са без значение: няма пропорционален вот- не мисля че е кой знае колко ок). Като промяна може някой местен депутат да влезе в смисъл издигнат от местни полит движения. Казва ли ти някой апокалипсис ли ще е. Дано не е :)

46

Архангел

преди 7 години

За това ако гласуват повече - съвсем ще им излезне крива сметката на купувачите.. При по-точна сметка спрямо последните 3 избора, ще трябва да купят поне 800 000гласа..А организацията на купуването..?? За това са толкова уплашени всичките от статуквото - няма как да се случи! Сигурно ще има купени 10-20 депутата - и кво от тва.. Нооо, трябва да има и вариант за отзоваване на депутат, който е стъпил накриво. Да не им е толкова спокойно..Това е изборна длъжност, а не "назначение"!

45

Архангел

преди 7 години

Точно така-не може да се купят толкова много гласове при мажоритарните. При район от 30 000гласа- обикновено гласуваме около 50%/последните години/ или за спечелване са необходими най-малкото /но сигурно повече/ поне 7 500гласа, да приемем, големите партии имат около 20- до 30 % сигурни гласа, т.е. остават им още поне 5 700гласа да купят за да имат избран депутат. За поне 100 депутата да кажем ще трябва да купят 570 000 гласа минимум! Или гласували 3 500 000, купени 570 000... НЯМА КАК ДА СТАНЕ!

fallback