Снимка: Олег Попов / Dnes.bg
fallback

Политологът Димитър Ганев обясни, че с въвеждането на мажоритарна система неминуемо ще се стигне до парламентарно представителство на три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Според него за ДПС това е лоша новина, защото вече ще има еднопартийни мнозинства.

"Въпросът за големите формации е дали Слави Трифонов ще се пусне в надпреварата. Веселин Марешки вече даде своята заявка за това", посочи той Bulgaria ON AIR.

Политическият PR Арман Бабикян се съгласи, че резултатът от евентуален мажоритарен вот ще е точно такъв. Той подчерта, че много важно е кой и как разпределя тези 240 места при мажоритарни избори.

"Самите партии не са наясно в коя политическа идеология са. Електоратът на Марешки не е хомогенен и е трудно да се каже с какви политически разбирания са хората, които гласуваха за него", посочи той.

Димитър Ганев коментира и думите на премиера Бойко Борисов, който съзря бъдеща коалиция между БСП, ДПС и ДСБ. Според политолога Борисов се опитва да пакетира ДСБ в този политически блок.

"ДСБ не е основният партньор на БСП и ДПС. В последния месец виждаме два политически блока - от едната страна е дясно-патриотичният блок на ГЕРБ и Обединените патриоти, а от другата страна са БСП и ДПС. Вероятно в центъра ще бъде новата партия на Марешки", каза още Димитър Ганев.

Арман Бабикян добави, че в момента е абсолютно възможна коалиция между ГЕРБ и БСП. Все пак той уточни, че след президентските избори това става малко по-трудно.

"Политическата логика показва, че в момента има разместване на пластовете, което е удобно за появата на нова лава на повърхността. Едно е да пишеш сценарий, друго е да участваш в сценария", каза Бабикян попитан дали шоуменът Слави Трифонов ще направи нова политическа партия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

164

Анонимен

преди 7 години

Слави е повече комунистак душа подкрепяше Първанов, после Кунева. реформаториете няма да влязат в следващия парламент.

163

някой

преди 7 години

Слави ще се гушне с Марешки и старите си приятелки от реформаторския блок! Бойковистите намаляват с всеки изминал ден, така че обезателно ще има сериозна сила в следващия парламент извън ГЕРБ и БСП!

162

Анонимен

преди 7 години

ИСкам да питам нещо привърженициет на мажоритарните вот.Преди 12 години имаше избори за регонални кметове на софия. ДСБ пуснаха Прошко Проков. никой не го познаваше, но Командира рече "той е" и софия гоизбар за кмет на лозенец. мажоритарно Впоследствие Проко бе номиниран повторон и нали е позната личност -вече - Лозенец пак го избра. мажоритарно накрая Проко стана ренегат и отиде към Кунева. И пак хората гласуваха за него.Какво променя мажоритарното гласуване?

fallback