Снимка: БТА

Има сигнали за предварително откъсване на бюлетините, за предварително поставяне на втория печат и предварително откъсване на контролните номера. Това заяви Линка Тонева от "Прозрачност без граници" пред БНР.

По думите й малко над половината от общия брой сигнали за нарушения касаят организационни и технически нередности.

"Отново част от тях са свързани с това как е организирана работата на секционните избирателни комисии и как комисиите работят с бюлетините. Има сигнали на нашата телефонна линия от граждани, че бюлетините се отварят при пускане в урната. Такива сигнали получихме от различни точки на страната", уточни Тонева.

На места СИК-овете се опитват да изгонят нашите наблюдатели, защото не са добре запознати с ролята на наблюдателите в изборния процес, обясни Габриела Величкова, национален координатор на наблюдателите на Института за социална интеграция. Наблюдателите са регистрирали дефект на машина за електронно гласуване в Смолян, който е бил отстранен.

Даниела Михайлова от Инициативата за равни възможности поясни, че наблюдателите на организацията не са докладвали за сериозни нарушения, но повсеместно се забелязва, че при сгъването на бюлетините на две и пускането им в кутията те се отварят и това притеснява гласоподавателите. От инициативата твърдят, че членовете на секционните комисии не дават инструкции на хората да сгъват по-добре бюлетините.

Тазгодишните президентски избори значително се различават от досега провежданите в ромските махали, коментира още Михайлова. В нито един от наблюдаваните квартали по думите й няма отчетена нерегламентирана активност преди вота.

Неособено сложната бюлетина улеснява гласуването, няма и особени затруднения с квадратчето "Не подкрепям никого", отчитат наблюдателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase