Снимка: архив, БулФото
fallback

Десетки хора с увреждания в цялата страна са били ощетени на първия тур и референдума и не са могли да гласуват в специално разкритите подвижни секционни избирателни комисии, предаде bTV.

Те се опасяват, че няма да могат да упражнят правото си на вот и на балотажа, като един от примерите е във Велико Търново.

58-годишната Костадинка Русанова е инвалид първа степен с придружител. Жената подава заявление за вписване в подвижна СИК. Одобрена е, но в изборния ден урните така и не стигат до нея.

Русанова смята, че грешката е в организацията. "Хората, които са от тая комисия, не са си дали сметка, че се падат по 15 минути на човек, на инвалид, което е напълно невъзможно да стане, както да намерят адреса, да влязат вътре при всеки един човек”, казва тя.

Подвижната секция е трябвало да обходи 50 адреса, 11 от които извън Велико Търново. От общината признаха за проблема, но се оправдаха с това, че не са имали указания от ЦИК при повече желаещи да се сформира втора подвижна секция.

Идентичен проблем е установен и с подвижните комисии в много други населени места. Русанова се оказва една от десетките неподвижни, чието задължително право на глас е било законно отнето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Брат Карамазов

преди 7 години

По време на първия тур бях в Болница Света Анна - София. В отделението намиращо с на 7 етаж в което бях повечето бяха лежащо болни. Прибраха ни паспортите и направиха списъци. В деня на изборите ни съобщиха, че който иска да гласува трябва да се придвижи до първия етаж на болницата. Тези които не можеха да се движат бяха лишени от правата си.

fallback