Снимка: архив Булфото

Победата на Румен Радев на президентските избори ще е фатален руски геополитически пробив в зоната на ЕС и НАТО.
Така лидерът на ДОСТ Лютви Местан коментира резултата от първия тур на президентските избори и прогнозата за балотажа.

Той припомни тезата си, че резултатът на Радев не е случаен, а е функция от месеци назад добре подготвяна стратегия. Началото било дадено на конгреса на "Единна Русия" в Москва.

Още по темата

"В този смисъл, не беше случайно предупреждението на европейски специални служби, че руската хибридна война с особена целенасоченост се води в пет европейски държави, сред които и България", припомни Местан и допълни: "Българският им инструмент е с особен камуфлаж – военната униформа на уж натовски генерал и партии, членки на ПЕС и АЛДЕ с "Атака" в притурка".

Местан упреква Цачева, че не е построила предизборната си кампания върху евроатлантическата ориентация на страната. Той я зове да коригира тази грешка в оставащите дни до балотажа.

"Това е единственият шанс, макар и със закъснение, да се постигне консолидация на разпилените десноцентристки избиратели около нейната кандидатура. Става въпрос за консолидация на всички български граждани, за които ценността евро-атлантизъм стои по-високо от партиите", пише още в позицията си Местан.

Той предупреждава, че България е застрашена от две глобални опасности. Едната е брутален ляв популизъм, а другата - краен нацистки популизъм.

"На този фон абсолютно вторичен, според мен, даже незначителен е въпросът ще подаде или не оставка Бойко Борисов; ще има или не предсрочни парламентарни избори. Залогът на този вот не е властта на Бойко Борисов, а бъдещето на България", се казва още в коментарът на лидера на ДОСТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase