Снимка: архив, Булфото

В истинска мъка за гражданите и чиновниците се превърна гласуването в столичния район "Младост", където местните избиратели пускаха бюлетина не само за президент и референдум, но и за свой районен кмет.

Прогнозите, че провеждането на трите избора в една и съща секция ще доведе до хаос се оправдаха напълно - хората се редяха на дълги опашки и гласуването отнемаше между половин и един час, а по-късно - и повече. Което отказа част от гражданите от участие във вота.

Типичен пример бе 125-о СОУ в "Младост" 1. Към обяд опашките пред някои от секциите бяха толкова дълги, че се смесваха една с друга и хората се объркваха къде да застанат.

"Оле, как може да има толкова хора тука?", оплака се пред "Сега" възрастна жена на близо 40-те човека, които висяха пред нейната секция.
"Тука са от новите блокове, с които презастроиха квартала", обясни й мъж, който отегчено играеше с телефона си.

"Няма да гласуваме, мама, отказваме се", буташе млада жена детето си към изхода. Някои гласуваха "на почивки"- постоят малко на опашката, излизат за по цигара и се връщат обратно с надеждата пиковият момент да е отминал.

Въпреки разяснителната кампания мнозина не бяха разбрали, че не ги грози глоба или друга санкция, ако не дойдат до урните.

"Не е задължително, няма да те накажат, споко", успокояваше някого младеж по телефона си.

Образци на бюлетините и инструкции за гласуването имаше пред всяка секция, но бяха разлепени по прозорците и почти никой не ги забелязваше. И когато най-после им идваше редът, доста хора започваха безпомощно да се оглеждат за напътствие.

"А какво да направя с това? Не става", оплакваше се жена, която се опитваше да напъха огромната президентска бюлетина в мъничкия плик за бюлетината за референдума.

"Това е за друга кутия, нали виждате, че е прекалено голяма", търпеливо й обясняваха членовете на секционната комисия. И съветваха хората да си попълнят и трите бюлетини заедно, за да не губят време по три пъти да влизат в тъмната стаичка.

Докато гражданите само се отегчаваха, членовете на СИК направо недоволстваха от начина, по който бяха организирани изборите. Масово сред тях битуваше мнението, че кметските избори е трябвало да бъдат оставени за друг път.

"Имаме 850 човека по списък за нашата секция, това е технологически невъзможно (да гласуват - бел.а.)", гневеше се член на СИК. И недоумяваше колко "безумно" са разпределени блоковете - имаше секции с по два-три блока и други с по седем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase