Снимка: Bulgaria On Air

Имаше много хора, които се отказаха да гласуват. Имаше и такива, които трябваше да бъдат върнати, защото дори с удължаването на изборния ден, нямаше възможност за тях. Това бяха хора, които чакаха на дъжда и на студа над 3 часа. Това каза в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR българката Елена Божинова от Лондон.

Тя заяви, че последните промени в Изборния кодекс, са направили отварянето на секции изключително трудно, и  е добре отново да се мисли за тяхната промяна.

"Трябва да имаме възможност информацията да стига до българите в чужбина. Това в момента го правят активисти, но не е достатъчно. Хората не знаят, че трябва да си подадат заявление по-рано и нямаше да има такива опашки", посочи Божинова.

Според нея липват правила, липсвали са и достатъчно материални възможности за гласуване.

"В секция има само една тъмна стаичка и когато гласуват 600-700 човека нещата вървят много бавно", уточни сънародничката ни.

Божинова допълни още, че българите в чужбина нямат представителство и позицията им не се чува.

"Кампания имаше, срещахме се с представители на политически партии. Всеки депутат е получил анализ за последните 4 години по данни на ЦИК, който да покаже, че тези промени със секциите ще доведат до това, което се случи", заяви българката.

По думите й броят на секциите трябва да се увеличи, за да упражни всеки правото си на глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase