Снимка: Reuters, архив

Кандидатът на социалистическата партия Румен Радев на президентските избори в България води пред кандидата на управляващата партия Цецка Цачева, предаде ДПА като се позовава на екзитпол-проучванията.

Бившият командир на Военновъздушните сили Румен Радев печели с малка разлика първия тур на днешните президентски избори, което очертава перспективи за политическа нестабилност в страната и стратегическа промяна към сближаване с Русия, отбелязва агенция Ройтерс, която също цитира анкети, направени на изхода на изборите секции.

Петдесет и три годишният Радев, стар съюзник на опозиционната Социалистическа партия, призова за отменяне на санкциите на Европейския съюз срещу Русия и каза, че България трябва да се подсигурява двойно, когато става въпрос за международни съюзи, посочва Ройтерс.

Българският премиер Бойко Борисов е на път да претърпи неприятен обрат на първия тур на президентските избори, тъй като две екзитпол проучвания отреждат втора позиция на неговия кандидат, председателката на парламента Цецка Цачева, предаде Франс прес. Сондажите предричат оспорван втори тур на 13 ноември, а изборите се разглеждат като тест за премиера Борисов в средата на мандата, допълва агенцията.

ТАСС цитира днешно изказване на българския премиер, че разглежда президентските избори като своеобразен вот на доверие за правителството. По-рано Борисов вече каза, че загуба на кандидата от управляващата партия ГЕРБ на първия тур ще се смята за провал на политиката, водена от правителството, а това ще значи, че единственият изход от положението ще е оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори. Ако ЦИК потвърди данните от екзитпол-проучванията, не е изключено България да я чака оставка на правителството и предсрочни избори, подчертава ТАСС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase