Снимка: Булфото, архив
fallback

Трудно е да се каже дали референдумът ще бъде успешен или не. Според данните на изследванията е на ръба, защото хората започват да възприемат, че е задължително, а това ще увеличи гласуването, каза в предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR социологът Емил Коен.

По думите на председателя на ПП "Движение Гергьовден" Драгомир Стефанов референдумът е на тема, която е близка до хората.

"За първи път провеждаме референдум заедно с избори, като очакваме активността да бъде по-висока. Големият проблем е, че единствено парламентарно представена формация, която се е регистрирала, за да участва в този референдум, е Калфин президент. Всичко останали 7 групи не са заявили участие", обясни Стефанов.

Той е категоричен, че другите групи се опитват да неглежират референдума и така той остава като задна тема.

Стефанов посочи, че въпросите от референдума ги има в требника на Движение Гергьовден от 2001 година, когато Слави Трифонов е част от движението.

"Доста късно, но те идват на дневен ред", заяви председателят на партията.

Социологът уточни, че ако се въведат мажоритарни избори, рязко ще намали представителството на политическите сили в България, а това е много опасно за нашия тип демокрация.

Драгомир Стефанов обаче каза, че философията на мажоритарния избор е да познаваш кандидата, за когото гласуваш.

"Проучванията се правят на база на хипотезата чии са кандидатите. Трябва да започнем да мислим не за коя партия гласуваме, а за кои кандидати. Някои кандидати свиват подкрепата на самата партия, защото не са разпознаваеми. Това е една демо версия на бъдещето гласуване", посочи председателят на ПП "Движение Гергьовден".

Стефанов е на мнение, че страната ни не e узряла все още за мажоритарни избори.

"Големите партии избягват темата за референдума. Те бранят своята пирамидална структура, защото партийните центрове определят списъка на депутатите и затова не агитират за мажоритарния избор", каза социологът Емил Коен.

"Гласувайте на 6-ти, защото само така може да започне промяната", призова Драгомир Стефанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Христо Тамарин

преди 7 години

Относно парите за партиите. Бих подкрепил намаляване на субсидиите за партиите, ако не беше фиксирана границата от един лев. Ако тази граница се установи, партиите ще се принудят да слугуват на богаташите. 50 лева на глас може да са много, ама 50 пъти намаление е прекалено голямо намаление - така политическата корупция ще разцъфне.

17

Христо Тамарин

преди 7 години

Какъвто и да е Румен Радев, той се свърза с БСП, с партията на сатаната. Изборът на ген. Радев за президент би било срам и бедствие едновременно.

16

Христо Тамарин

преди 7 години

За Трайчо Трайков.Три пъти НЕ на референдума.

fallback