Снимка: архив Булфото

Социологическо проучване дава 10-процента преднина на Цецка Цачева пред Румен Радев на първия тур на изборите за президент. В същото време мнозинството българи смятат, че държавният глава трябва да е мъж, твърдят от Центъра за анализи и маркетинг.*

Изследването им е направено сред 1009 души между 15 и 22 октомври. То бе представено днес в Националния пресклуб на БТА като част от собствената изследователска програма на Центъра за анализи и маркетинг.

Според резултатите от него Цецка Цачева получава 32% от гласовете на вероятните избиратели, а Румен Радев – 22%. Ако доверието се изчислява на базата на всички имаши право на глас, данните биха били 21,7% за Цачева и 14,8% за Радев.

Още по темата

Резултатите от проучването слагат кандидатът на "Обединените Патриоти" Красимир Каракачанов на трето място с  6,4 на сто от всички и 9,1% от вероятните гласували. Ивайло Калфин взима 4,9 на сто от всички и 6,3 на сто от вероятните гласували, Трайчо Трайков - 4,5 на сто от всички и 5,6% от вероятните гласували.

Според изследването Веселин Марешки биха подкрепили 4,2 на сто от всички и 5,3 на сто от вероятните гласували, Татяна Дончева - 3,3 на сто от всички избиратели и 4,5 на сто от вероятните гласували, Пламен Орешарски - 1,2 на сто от всички и 2,8% от вероятните гласували.

Жорж Ганчев би получил един процент от всички гласове или 1,4 на сто от вероятните гласували. Опцията "Не подкрепям никого" се подкрепя от 6,9 на сто от всички и 5,7 на сто от вероятните гласували.

"Първите три места са безспорни и много трудно могат да настанат размествания", коментира Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.

Изходът от балотажа обаче остава непредсказуем и според данните на Центъра. Разултатите биха изглеждали така - 27,4 на сто от всички анкетирани за Цачева срещу 25,9 на сто от всички за Радев или 43 на сто от вероятните гласували за Цачева срещу 41 на сто от вероятните гласували - за Радев. "Не съм решил" отговарят 10%.

"Резултатът от втория тур се очертава неясен и зависи от няколко фактора, сред които от апела на лидерите на партиите на отпадналите кандидати как да се гласува на втори тур", отбеляза Павлов.

Центърът за анализи и маркетинг даде и друга любопитна статистика. Според данните 55,2 на сто смятат, че новият президент трябва да бъде мъж, а 22 на сто – жена.

Според 45,4 на сто новият държавен глава трябва да е с евроатлантическа ориентация, а 22,9 на сто - с проруска ориентация. 52,3% смятат, че трябва да е политик с доказан опит, а 32,7 на сто - ново лице.

Според социолозите вероятната активност на тези избори ще бъде между 3 400 000 - 3 500 000 души, като няма как да падне под 3 200 000 души или да се повиши над 3 800 000 души.

* Проучване на Центъра за анализи и маркетинг, направено сред 1009 души между 15 и 22 октомври. Изследването е част от собствената изследователска програма на Центъра за анализи и маркетинг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase