Снимка: Булфото, архив
fallback

След последните скандали в управляващата коалиция, което стана и причина премиерът Бойко Борисов да свика в петък вечер извънредно заседание на кабинета, на което нахока Реформаторите, днес шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ внесе в деловодството на парламента промени в Изборния кодекс.

Oще по темата

До вота за президент остават едва три седмици, но въпреки това явно народните избраници ще променят правилата. Измененията в кодекса ще се гледат от депутатите още утре.

Сред поправките е премахването на ограничението за 35 секции във всяка държава, извън България, поставяне на допълнителни урни в дипломатическите ни представителства зад граница и зачитане на протесния вот "Не подкрепям никого" при определяне на резултата.

Решението да бъдат внесени тези предложения за промени беше взето от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и практически вкарва в пленарната зала предложенията на Реформаторския блок и АБВ за промени в кодекса.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че така ще се прекратят абсолютно всички спекулации от страна на Реформаторския блок за това, че са били инициатори по отношение на всички тези промени.

Десетки хиляди българи зад граница подадоха заявления за гласуване, но в крайна сметка секциите според настоящите разпоредби са максимум по 35 в държава, като по толкова ще са само в САЩ, Великобритания и Турция.

Омбудсманът Мая Манолова се закани, че ще атакува текстовете за гласуването зад граница в Конституционния съд.

Протестният вот пък разтърси управляващата коалиция, след като реформаторите заподозряха, че в него има "трик", който може да донесе победа на ГЕРБ още в първия тур.

Причината - "Не подкрепям никого" е действителен глас при отчитането на избирателната активност, но не е действителен при определянето на резултата. Така победителят в първия тур може да си спести балотаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

дядо Йоцо

преди 7 години

Бойко, от мен да мине - остават ти само 20 дни. Мъка, мъка ,мъка

57

Анонимен

преди 7 години

А кой си ти че да казваш от кого имала нужда България? И какво си направил за България ти лично? Да не се окаже накрая че България няма нужда и от теб...

56

aaa

преди 7 години

До МирославБългарите в чужбина са стиснати егоисти. Мислят само как да скътат повече пари. Нинджите от махалите решават нещата ,защото те не се борят срещу системата в България а подвиват *** опашки и бягат за милостиня при западните си господари. Всички които някога са ходили в чужбина много добре знаят ,че най лошо с българите се отнасят самите българи и особенно тези които са там повече от пет години - стават алчни и безскрупулни печалбари. България няма никаква полза от тях.

fallback