Снимка: Булфото, архив

До момента на страницата на ЦИК подадените и потвърдени общо заявления за гласуване извън страната - чрез електронното заявление и чрез дипломатическите мисии, са 34 090.

Още по темата

Най-много са подадените заявления за Великобритания - 7106, следвани от Турция - 6587, за Германия те са - 3508, и за САЩ - 2933.

Общият брой заявления от дипломатическите представителства и консулствата са 3743, броят на вече потвърдените – 2193, съобщи говорителят на ЦИК  Александър Андреев.

Колегата му Цветозар Томов добави, че броят на подадените заявления от българи в чужбина за гласуване за тези избори е рекорден за президентски избори досега.

За първи път такъв рекорд отбелязва и страна от Западна Европа – Великобритания, допълни той, цитиран от БТА.

"Констатацията е въпреки усложнения режим на гласуване в тези държави и неособено голямата популярност на тези избори", коментира Томов.

Според него тази активност говори за желание и стремеж за запазване на интегритета на българите в чужбина.

До 15 октомври е срокът, в който ЦИК ще определи местата, където ще бъдат разкрити избирателни секции за гласуване извън страната. Така от ЦИК отговориха и на въпроса за възможността за разкриване на повече от 35 изборни секции в чужбина, там където има по-голям брой постъпили заявления. Комисията разисква проблема и ще излезе с окончателно становище по него - на 15 октомври, заявиха говорителите.

"На 16 октомври МВнР трябва да изпрати обобщени данни за списъците, а на 18 октомври ръководителите на дипломатическите и консулските представителства трябва да образуват секциите за гласуване и да публикуват списъците за гласуване", обясни Андреев.

На 20 октомври в ЦИК следва да се направят консултациите за назначаването на СИК извън страната.

От ЦИК припомниха още, че 22 октомври е крайният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес на българските граждани, при които има разминаване на постоянен и настоящ адрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase