Снимка: БТА, архив

Лидерът на АБВ Георги Първанов предупреди, че има информация, че се готвят машинации за предстоящия президентски вот.

Още по темата

Той обаче отказа да уточни за какво става въпрос с мотива, че ще оповести информацията си, когато има доказателства.

Първанов призова всички, с изключение на ГЕРБ, да имат диалог и единодействие, за да не се допуснат подобни машинации.

"Вот на недоверие към кабинета е неуместен в рамките на кампанията за президентските избори", заяви той пред bTV, макар че принципно застана зад искането на БСП да се инициира парламентарна процедура за сваляне на кабинета заради провал във външната политика заради решението му да подкрепи Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Според Първанов обаче по време на кампания това би било начин за отвличане на вниманието от президентския дебат и скриване на кандидат-президентите.

Лидерът на АБВ призна, че е разочарован от поведението на ген. Румен Радев, претендент на БСП за президент.

"Бяхме застанали зад него, а той обърна гръб. Ние го подкрепихме мощно, далеч по-добре, отколкото в БСП, а той не се обърна да каже поне едно: "Благодаря" и "Извинявайте", коментира той.

Очаквано Първанов похвали кандидата на своята партия Ивайло Калфин и настоя, че той ще стигне до балотаж.

"Калфин е най-добрият дипломат от всички кандидати, доказал се е в сферата на икономиката и социалната политика, той е блестящ управленец от гледна точка на познаването на администрацията. В това отношение той е на две обиколки пред останалите", изтъкна Първанов.

Той за пореден път разкритикува държавния глава Росен Плевнелиев и го обяви за слаб президент, "защото той не защити нито един национален интерес".

"Ние твърдим, че аз имам право на трети мандат, това беше прочитът на много конституционалисти извън АБВ. Но за да не вкарвам страната в констиуционен конфликт и проблем и защото смятам, че Калфин има потенциал да бъде още по-добър, аз отстъпих крачка назад, за да дам своята категорична подкрепа за него", поясни още лидерът на АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase