Снимка: архив, Булфото
fallback

6 партии, 10 инициативни комитета, издигнали независими кандидати и 2 коалиции ще получат право на медийни пакети за президентския вот. Това става ясно от едно от последните решения на ЦИК.

Всяка една от формациите ще вземе по 40 000 лева за отразяване в медиите и за агитация, с изключение на коалициите, които ще приберат средно по 20 000 лева.

Причината, е че част от партиите в тях са парламентарно представени, а като такива вече взимат държавна субсидия. Така сметките показват, че държавата ще даде за реклама на „малките“ участници във вота близо 690 000 лева, пише "Монитор".

Сред независимите кандидати, които ще получат пари са ген. Румен Радев, Веселин Марешки, Пламен Орешарски, както и Николай Банев.

Oще по темата

От ЦИК определиха и броя на формациите, които ще получат медийни пакети и за референдума. Тук средства ще вземат 10 партии, 3 коалиции, както и 22 инициативни комитета, като сума, която ще си разделят е общо над 1,32 млн. лева.

Междувременно стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е отменило част решението на ЦИК за медийните пакети, според което разходването на средствата е ограничено само за телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с "национален тираж“.

С решението на ВАС отново се позволява местните и онлайн медиите да имат право на медийните пакети.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира пред БНР, че още в събота комисията ще се съобрази с мотивите на съда и ще поправи текстовете.

"Ще бъде предложена нова редакция, която да не ограничава доставчиците на медийните услуги по отношение само на медиите с национален обхват", каза той.

Аргументът на ЦИК за решението беше, че интернет сайтовете всъщност не са регулирани и де факто не са медии, затова не трябва да вземат пари от медийните пакети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Бултрас

преди 7 години

Бог да пази тази държава където кандидат президент е Митьо Пищова.И това ако не е обида към избирателите ,здраве му кажи.Не случайно усилията са му за привличане на възрастните хора от село.

14

Анонимен

преди 7 години

пламен орешарски и веселин банев сами да си платят.

13

Анонимен

преди 7 години

значи... само големите могат да крадат, така ли :))

fallback