Снимка: БГНЕС

Съвсем очаквано решението на Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана да наложи четиригодишно наказание на руската фигуристка Камила Валиева за нарушаване на антидопинговите правила срещна сериозно недоволство в Русия.

"Валиева е призната за виновна в нарушение на антидопинговите правила и е санкционирана с четиригодишен период от лишаване от състезателни права, считано от 25 декември 2021 година", се казва в изявление на съда, оповестено в понеделник.

В решението се посочва, че всички резултати на Валиева от 25 декември 2021 година са анулирани, с всички произтичащи от това последици (включително отнемане на титли, награди, медали, печалби, награди и т.н.). Това означава, че на Русия ще бъде отнета титлата в отборния турнир от Пекин 2022.

Още по темата
Съдът подчерта, че след като внимателно е разгледалa всички доказателства, комисията е стигнала до извода, че Валиева не може да докаже невиновността си за умишлена употреба на допинг.

Според руския сенатор от автономния окръг Ханти-Мансийск в Сибир - Едуард Исаков, случаят на Камила Валиева цели "демонизиране на Русия".

"Всеки път, когато чета и слушам спортни новини, се изумявам от цинизма и корупцията на КАС. Той реши да дисквалифицира Камила Валиева за 4 години. Кой разумен човек ще повярва, че 15-годишната ни талантлива състезателка, която е с глава над всичките си опонентки на леда, е взимала допинг в навечерието на олимпиадата в Пекин?“, попита Исаков и изрази предположение:

"Дълбоко съм убеден, че тези обвинения не са нищо повече от работата на Белия дом да демонизира страната ни в очите на световната общност. И децата ни се оказват наркомани от малки, а руските войници в Донбас не са освободители, а окупатори. Обръщат всичко наопаки както си искат, както им е завещал чичо Гьобелс".
 
Исаков изрази увереност, че спортните адвокати ще обжалват и ще се борят до край за оневиняването на Валиева.

"Ясно е, че съдиите са подкупени, а резултатите са платени от Запада, но все пак е необходимо в този свят на лъжи, гласът на истината да звучи постоянно, силно и ясно", заяви той, цитиран от bTV.

Камила Валиева се превърна в детето чудо на руското фигурно пързаляне, след като още на 14-години започна да изпълнява нечуваните дотогава за жените фигуристки четворни скокове. Подобно нещо направиха и съотборничките й Александра Трусова и Альона Косторная.

Още на първото си европейско първенство при жените Валиева стана европейска шампионка на първенството в Талин, побеждавайки по-именитите си съотборнички Анна Щербакова и Александра Трусова. Месец след това спечели и титлата с Русия по време на отборното състезания по фигурно пързаляне на олимпиадата в Пекин. Скандалът с нейната положителна допинг проба избухна дни след този успех. Смятана за фаворит и за златния медал при жените в Пекин, Валиева се срина по време на волната програма в олимпийското състезание и остана едва четвърта, а олимпийска шампионка стана Анна Щербакова.

В момента тя е на 17 години, но с оглед наказанието и отстраняването на Русия от международните състезания по фигурно пързаляне заради нападението над Украйна, изглежда малка вероятността тя да се завърне отново на леда.

В същото време стана ясно, че защитата на руската шампионка се е основавала на теорията, че "триметазидинът", с който тя бе заловена,  е попаднал в организма ѝ чрез торта. Сладкишът бил направен от нейния дядо в навечерието на руското първенство през декември 2021 г.

Идеята на защитата е, че дядото на Камила Валиева е приемал това лекарство по медицински причини и може неволно да е вкарал допинга в десерта.

КАС обаче не прие подобна версия за достоверна и наказа талантливата спортистка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase