Снимка: архив, БГНЕС

Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева е заявила на изслушването си на Зимните олимпийски игри, че е дала положителен допинг тест заради лекарство за дядо й, разкри член на Международния олимпийски комитет (МОК).

Още по темата

„Не присъствах на изслушването, но аргументът й беше, че това заразяване било станало с продукт, взиман от дядо ѝ“, каза Денис Освалд пред журналисти след брифинг на МОК в Пекин.

Руски медии споделиха, че Валиева пила от същата чаша, която ползвал дядо й, който има проблеми със сърцето, предаде БНР.

Тийнейджърката ще участва в индивидуалната надпревара, която вече започна, след като Спортният арбитражен съд (КАС) присъди, че 15-годишната фигуристка може да участва независимо от положителната си допинг проба.

Тя е дала положителен тест през декември за триметазидин – лекарство, използвано за лечение на ангина, но забранено от Международната антидопингова агенция, защото може да повиши ефикасността на кръвния приток и да подпомогне издръжливостта. Освалд, адвокат, който следи за санкциите на МОК, произтичащи от масовия допинг скандал с Русия на Игрите в Сочи през 2014 г., каза, че субстанцията не е такава, която момиче на възрастта на Валиева би приело. „Истина е, че продуктът е леко странен, особено за момиче на нейната възраст. Но, докато не знаем какво точно се е случило, е трудно да съдим за постъпката ѝ“.

Освалд добави, че антуражът около Валиева – нейните треньори и съветници, ще бъде разследван. „Трябва да бъдат изследвани всички аспекти на случая, включително антуражът на момичето. Разбира се, можете да си представите, че момиче на 15 години не прави нещо погрешно без чужда помощ. Приближените ѝ ще бъдат разследвани“, завърши адвокатът.