Снимка: БГНЕС

Нямаше как Камила Валиева да има скромни зимни Олимпийски игри.

Руската състезателка по фигурно пързаляне дойде на Игрите в Пекин, като постави световни рекорди и след доминираща 2021 г., включително спечелване на руското и европейското първенство. Тя все още е само на 15 и понякога се появява на медийни конференции, като държи любимата си плюшена играчка заек.

Миналата седмица тя помогна на руския отбор да спечели злато в отборното състезание, където стана първата жена във фигурното пързаляне, която направи четворен скок на Олимпийските игри. Но златото така и не й беше дадено. След дни на слухове беше потвърдено, че тя е дала положителна проба за забранено вещество.

Валиева получи разрешение за участие в останалите състезания, като стартира като фаворит в индивидуалното фигурно пързаляне при жените. След кратката програма, която приклучи преди минути, тя поведе в класирането и е фаворит за златния медал преди волната програма, която ще реши всичко.

Още по темата
Случаят повдигна въпроси за възрастните около нея и относно руския рекорд за допинг в елитни спортни състезания. Но в центъра на полемиката е тийнейджърка, която направи своя дебют при жените само преди месеци.

Тестът на Камила Валиева отново поставя Русия и допинга в светлината на прожекторите

За Валиева да стане олимпийска шампионка сбъдва детска мечта. "Вероятно казвам на майка си от тригодишна: "Искам да стана олимпийски шампион!", споделя тя.

Родена в Казан, руската република Татарстан, Валиева започва да кара кънки на три, като също така тренира балет и гимнастика. Но майка й иска тя да избере един спорт, така че тя избира фигурното пързаляне.

Семейството се премества в Москва когато Валиева е на шест. Тя тренира под ръководството на Етери Тутберидзе, която е тренирала няколко шампионки за международни успехи, но чиито методи са критикувани като неоправдано сурови. Няколко бивши нейни ученички се пенсионират предсрочно.

Валиева говори положително за работата с Тутберидзе, казвайки пред руското списание La Personne, че "имаме нужда от треньор като Етери".

Тя също така даде откровена оценка какво е необходимо, за да стигнеш до самия връх на състезателния спорт.

"Фигурното пързаляне започва много рано, на три или четири години", обяснява тя пред La Personne. "Детето трябва да се води на тренировки, първо три пъти седмично, след това четири пъти и след това шест пъти седмично. И това не е за година или две. Аз например тренирам от 12 години. Родителите нямат почивни дни, без празници, без ваканция, тоест те на практика трябва да се откажат от живота си."

Като юношеска състезателка, тя изпълнява съчетание, вдъхновено от картина на Пикасо, предизвиквайки възхищение у внучката на художника Даяна. Друга нейна програма беше посветена на паметта на покойната й баба. Валиева казва, че чувствата, които изпитва, когато мисли защо се пързаля, й дават много енергия за изява.

Тя признава, че се чувства неудобно от вниманието, което носи успехът й, казвайки пред IFS Magazine: "Това не ми харесва много, но знам, че го има и се опитвам да се подготвя за него".

Въпреки това тя благодари на фенове, един от които й подарява кученце померан.

Преди да дойде на Олимпийските игри, тя вече беше добре позната в света на фигурното пързаляне, съчетавайки артистичност със способността да прави най-трудните движения.

Четворният скок е рядкост в женския спорт и е въведен в състезанието при мъжете едва в края на 80-те години. Той изисква от състезателите да скочат, да се завъртят четири пъти за по-малко от секунда и да кацнат на едно острие.

Когато Валиева извършва движението, тя остава изправена, като да гледаш как тирбушон се върти във въздуха. Биомеханистът Джеймс Ричардс казва за Scientific American, че не смята, че е възможно скейтърът да се върти повече във въздуха.

Отвъд ледената пързалка Валиева казва, че се надява да пътува, да учи езици или да кара мотоциклет. Тя също така споделя, че може да стане психолог. "Но всичко това и много повече – по-късно", казва тя пред La Personne. "Сега съм фокусирана само върху фигурното пързаляне."

Руската радост от това, че Валиева получава разрешение да се състезава в индивидуалното състезание тази седмица, беше съчетана с ужас сред другите олимпийски организации и атлети.

Спортният арбитражен съд (Cas) посочи възрастта й като една от причините за това решение. Световната антидопингова агенция Wada заяви, че е "разочарована" от този ход.

Все пак все още има широки симпатии към Валиева. Global Athlete Group заяви, че фактът, че е дала положителна проба, "е доказателство за злоупотреба с непълнолетно лице. Спортът трябва да защитава своите спортисти, а не да ги уврежда".

Бившата състезателка по фигурно пързаляне, германката Катарина Вит, каза, че Валиева "не е виновна тук".

"Като спортист, вие винаги следвате съветите на вашите довереници, в този случай тя вероятно е последвала своя треньор и медицински екип", написа Уит във Facebook. "От много малък си научен да им вярваш."

"Никой допинг не би й помогнал да завърши тези четворки!!!" добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase