Снимка: БГНЕС
fallback

Навръх Нова година един севернокореец направи невъзможното, за да се върне обратно у дома. Преди 14 дни той избягал в Южна Корея, но очевидно е размислил, тъй като преди дни успява да прекоси силно охраняваната граница между двете страни, да премине през огради и минни полета, за да се прибере  в Северна Корея.

Неназованият дезертьор смути южнокорейските власти, след като проникна през границата между двете страни през ноември 2020 г., използвайки уменията си на гимнастик. Сега, по все още неизвестни причини, той избрал да се върне обратно, рискувайки да се изправи срещу гнева на севернокорейските власти, както и опасността да бъде застрелян или взривен в интензивно укрепената гранична зона.

Южнокорейските служители отрекоха възможността мъжът да е шпионин, но потвърдиха, че въз основа на записите от охранителните камери, той е същият човек, който преди това е пресичал така наречената демилитаризирана зона (DMZ) - широка ивица, която разделя Севера и Юга.

"Предполага се, че престъпникът е дезертьор в началото на трийсетте, който е пресякъл военната демаркационна линия в окръг Госон, провинция Канвон, през ноември 2020 г.", каза служител на министерството на отбраната пред южнокорейската информационна агенция Yonhap, цитиран от The Times.

Неидентифицираният служител каза, че Югът не е получил отговор на съобщение, изпратено чрез официална гореща линия, с молба Северна Корея да осигури безопасността на мъжа.

В събота мъжът преминал незабелязано през южнокорейски военен пост, влязъл в DMZ в 21:20 часа и прекосил границата в 22:40 часа. През 2020 г. той не бе забелязан в продължение на 15 часа в DMZ след като използва акробатичните си умения, за да прескочи триметрова ограда и да избяга на юг.

Връщането в Северна Корея е рядко, но има няколко регистрирани случая, а шпионажът не е единственото потенциално обяснение.

Въпреки суровостта на режима в КНДР и свободата, на която се радват тези на юг, много дезертьори се борят да се впишат и страдат от високи нива на самота, бедност, депресия и самоубийство. Твърди се, че мъжът е работил като чистач - професия, която може би не е имал предвид, когато е избягал от родината си.

Президентът на Южна Корея Мун призова Ким Чен Ун да се върне към дипломатическите преговори в последно усилие за преговори за мир на полуострова преди изтичането на мандата му.

Говорейки в последната си новогодишна реч като президент, Мун обеща да продължи усилията за надграждане на срещите на върха между него, Ким и Доналд Тръмп. Въпреки ранния оптимизъм, те не са направили нищо, за да намалят арсенала от ядрени и балистични ракети на Севера или за постигане на всеобхватно уреждане на междукорейския конфликт.

"Сега е моментът, когато волята и сътрудничеството между двете Кореи са по-важни от всичко друго", каза Мун в национално телевизионно обръщение. "Ако поговорим и си сътрудничим отново, международната общност ще отговори. Мирът е основна предпоставка за просперитет. Но ако не е институционализиран, може да бъде застрашен. Ако има някакъв шанс, правителството ще търси начини да нормализира междукорейските отношения и да установи необратим мир до края.

Единственият петгодишен мандат на Мун изтича през май и през последните си месеци на поста той налага идеята за "декларация за край на войната", която се надява да възроди дипломацията на високо ниво, която разцъфна за кратко през 2018 и 2019 г. .

Опустошителната Корейска война от 1950-1953 г. завърши с примирие, а не с мирен договор, което означава, че юридически никога не е свършвала. Миналия месец Мун обяви, че подобна декларация е била договорена "по принцип" от централните играчи в политиката на полуострова.

Но нито една от другите партии – Северна Корея, САЩ и Китай – не е изразила очевиден ентусиазъм за подобна стъпка, която би била малко повече от символична.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

черния

преди 2 години

Човека се е уверил на практика, че в Южна Корея се живее много по-зле от колкото на север и логично се е върнал! Никой не ще да живее като роб на сорос, сводата за човек е най-важна!

25

Да, но...

преди 2 години

До за КореяПрав/а си - и това го има, но в точно този случай има логика да е достоверен - сам, беден в съвсем различна среда... Толкова е тъжно всичко, жалко.

24

за Корея

преди 2 години

Много вероятно е да е пропаганда. Има и други подобни случай, които след това масово се отразяват в пресата и по телевизията, като върналите се разпалено обясняват как живота на юг е ужасен.

fallback