Снимка: БГНЕС

Плувецът Петър Стойчев е преплувал най-трудния и дълъг проток Молокай от вергата Oceans Seven. Той се намира в Хавай и е с дължина 45 километра. Стойчев е стартирал плуването в в 3,01 ч сутринта от плажа Капухи на остров Молокай. Разстоянието го е преплувал за 18 часа и 53 минути. Финиширал е в 21,54 ч на плажа Макапау в Оаху.

"До средата на дистанцията се движехме според графика и с добра скорост. За 5 часа и 10 мин бях изплувал 18.8 км. Продължих в доброто темпо. Докато не се появи силно насрещно течение с около 3 километра в час срещу мен. Започна борба със силното насрещно течение, продължила около 10 часа, за да изплувам около 12 километра. Напредвах много бавно! На 15-ия час след старта ни свършиха подкрепителните напитки!”, пише Стойчев в пост в социалните мрежи.

"Виждах брега и финала повече от 8 часа и не можех да го достигна със слабия прогрес, който правех - около километър на час. Но нито за момент не си помислих да спра и да се откажа!".

На финала българи, живеещи в Хонолулу, както и негови приятели, са го чакали над шест часа, но са го посрещнали като шампион - с българското знаме, хавайски венци и шампанско.

"Досега най-дългото ми плуване в цялата ми плувна кариера беше малко под 11 часа, но след днешния ден съм убеден, че човешките възможности са неограничени, стига да имаш воля за победа! С тези почти 19 часа във водите на Тихия океан станах и първият българин, преплувал протока Молокай в Хавай. Вече 4 от маратоните от Oceans Seven са покорени! Ламанша, протока Кук, протока Гибралтар и протока Молокай. Останаха още три! И вече гледам към тях".

Итощен, но много доволен, плувецът ни благодари на Иван Златинов, който е непрекъснато до него, а също така и на своя треньор Красимир Туманов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase