Снимка Столична община

Проектът на архитектурно студио "Гебуплан" е избран за победител в конкурса за идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк.

Той ще бъде разположен пред НДК на мястото на демонтирания паметник "1300 години България". Ръководител на екипа на студиото е арх. Филипа Гугучка. Съобщението бе направено от направление "Архитектура и градоустройство" към главния архитект на София, което е организатор на конкурса.

Журито не е присъдило второ и трето място в надпреварата, тъй като останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране съгласно регламента на конкурса, поясняват от НАГ.

Спечелилият проект предлага оформяне на "основно ритуално пространство посредством П-образно разполагане на стриктно възстановените по оригинални чертежи мемориални стени (виж снимките)".

Те трябва да са разположени максимално близко до тези от унищожения оригинален мемориал. Нов елемент ще е създаването на "водни площи, влизащи в композиционно взаимодействие със съществуващите такива и съдействащи за постигането на по-благоприятен климат в силно ослънчената през лятото зона". Предвижда се на гърба на мемориалните стени да се създадат "зелени ивици" с цел "визуалното продължение на прилежащата зелена площ и във вертикална равнина".

Основното тяло на мемориала ще се изгради от стоманобетон. "Буквите за големите надписи се отливат от химически патиниран бронз с тъмен нюанс, а венци и кръстове за храброст с по-лека патина. Оригиналните табла са метални емайлирани. Новите се изпълняват от лазерно гравирани черни гранитни плочи. Модулната хексагонална структура се изпълнява от армиран бетон, като ядрата остават кухи за оптимален вариант цена – качество – здравина", пише още в проекта.

Прави впечатление, че в конкурса на НАГ са участвали само 5 архитектурни бюра. Конкурсът бе обявен в края на мандата на Йорданка Фандъкова през ноември м.г. с награден фонд от 45 000 лв. – 30 000 лв. за класирания на първо място проект, 10 000 лв. – за второ и 5000 лв. – за трето.

След старта архитекти и художници разкритикуваха провеждането му – и заради идеята за възстановяване на паметника във вида, в който е бил, и заради липсата на добра готовност за провеждането му.

„Изумително е допускането на идея, че нещо старо, останало назад във времето, може да бъде буквално, формално и частично възстановено в центъра на съществуваща повече от четири десетилетия паркова композиция, създадена със съвсем друг дух и коренно различен подход на мястото на отдавна разчистения терен на бившите казарми.

Трите стени с плочите с имената на загиналите войни, всяка по 20 метра дълга и 11 метра висока, са били калкани на казармени сгради. Решението още тогава се е считало за преходно, докато се пристъпи към изграждането на достоен мемориал“, се казва в обща позиция до сегашния кмет Васил Терзиев, изготвена от Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Съюза на българските художници.

Според архитектите това пространство е обичано от софиянци, ползва се интензивно и е едно от знаковите в града. В позицията се изтъква още, че заданието за конкурса не е минало през обществено обсъждане, както изискват правилата и не е професионално подготвено, като към документацията са прилагани включително снимки от телефон.

През февруари т.г. Терзиев утвърди състава на жури, в което нямаше представители на организациите, които критикуваха конкурса. По-късно той даде зелена светлина за удължаване на срока на работата му.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase