Снимка: БГНЕС

След разразилите се трагедии под връх К2 в Пакистан, при които загинаха двама души, а други трима изчезнаха безследно, в социалните мрежи един от най-успешните и опитни български алпинисти - Николай Петков отправи няколко въпроса. “Кой наду балона” - попита той, и “Защо медиите отразяват като постижение изкачвания по нормалните пътища в рамките на тежки комерсиални експедиции”.

"При положение, че имаше толкова неуспешни опити за зимно изкачване на К2, организирането на голяма комерсиална експедиция там звучеше от самото начало абсурдно и още тогава споделих, че очаквам отново една голяма трагедия. Естествено, надявах се да мине поне без жертви", казва Петков пред БНР.

Още по темата

“Освен клиентите на тази експедиция, които не бяха никак малко, се появиха и желаещи да се съревновават, просто подтикнати от това, че бидейки една голяма експедиция в района, много по-лесно е, когато има опънати парапети. Самото обявяване на тази експедиция се породи от факта, че шерпите са били вече “изгладнели” поради проваления летен сезон. Те нямаха доходи и най-вероятно са решили - независимо какъв ще бъде изходът от експедицията - за тях е било важно да има приходи”, коментира той.

“Става дума за връзка по веригата на парите. В нея са клиентите, спонсорите, организаторите, а посредата са медиите. От начина на отразяване на тези събития от медиите зависи доколко тази верига ще се върти. Това все повече започва да се превръща в проблем и на самия алпинизъм, макар че ние не го приемаме за алпинизъм този клиентски височинен туризъм. На нас това започва да ни пречи, защото създава един погрешен образ на алпинизма, като цяло. Всички ние, които сме започнали да се занимаваме с алпинизъм, сме имали малко по-идеалистични представи за всичко - за планина, за приятелство в планината, за начина, по който човек става алпинист, за катеренето, което е неотменна част от самия алпинизъм”, смята Петков.

Според него не е постижение в алпинизма изкачването на върхове от клиенти, които използват наготово направени парапети, обилно снабдени с кислород и на които цялата инфраструктура се изгражда от помощния персонал.

“И това нещо трябва да е ясно - на медиите и на тези, които ги слушат тези медии. Те сякаш забравят, че има алпийско движение, което има своята история, своите постижения”, смята той.

“Винаги ще има желаещи да се качат на някакви върхове и това няма защо да се спира. Трябва обаче да е ясно, че те не правят алпинизъм. Едно е да изкачиш Еверест в самостоятелна експедиция, която има някаква цел - нов път или нещо друго. Или да е от група алпинисти, които сами постигат целта - това е алпинизмът”, коментира Петков.

“Призовавам  всички да си знаем мястото под слънцето и да изкачваме върховете безаварийно. Искрено го пожелавам на всички!”, завършва Николай Петков, който е изкатерил почти всички емблематични големи стени по света и е един от най-успешните ни алпинисти, с много премиерни изкачвания в България и в чужбина.

Участник в трите експедиции, осъществили най-големите постижения за българския алпинизъм - Еверест 1984 г. (по Западния гребен, без повторение досега!), Южната стена на връх Комунизъм - 1986 г., Транго Тауър - 1998 г. Първият и единствен досега алпинист, обходил и трите ръба на Еверест. През годините изкачва най-трудните стени в Алпите, Пакистан, Хималаите, Памир, Йосемити.

Коментари Напиши коментар

111

88

преди 2 години

Срам ме е, но във въздуха витае "Върховете си мъжете постигат без жени!" Лошо знамение е таза годеница - там горе е Абсолюта, няма земни глупости... няма тАзИ сбирщина от десетки ЕГО-МАНИЯЦИ!

110

гост

преди 2 години

да би мирно стояло не би чудо видяло е така е в живота нА баир бУдъла героите

109

истината

преди 2 години

*** нашите алпинисти къде се бутат по тея върхове като не могат и гинат като пилци ? Е тук малко ли имаме и не са толко опасни.В неделя ходих до Черни връх - мн приятна разходка а за по-опитните Мусала,Вихрен.