Снимки: Reuters
fallback

Михаил Горбачов е последният лидер на СССР. Той се опита да реформира съюза и да намали напрежението между родината си и Запада.  В седмицата, в която ще отбележим 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена, бившият лидер говори пред кореспондента на BBC Стийв Росенбърг.

Oще по темата
"Докато съществуват оръжията за масово унищожение, най-вече атомните бомби, опасността пред света е колосална!"

Това заявява Горбачов без дори да се замисли, отговаряйки на въпроса, колко опасно според него е настанилото се трайно напрежение между Русия и Запада.

"Всички нации трябва да се обединят, всички нации, около това ядрените оръжия да бъдат унищожени. Трябва да го направим за да спасим себе си и планетата си“, допълва съветският лидер.

Едно от най-големите постижения на Горбачов като лидер на СССР е договорът му с президента на САЩ Роналд Рейгън, с който двете държави се съгласиха да съкратят ядрения си арсенал и да приключат надпреварата помежду си.

Но през последните години съревнованието между Америка и Русия отново започна с пълна сила. И двете държави се отказаха от споразумението на Горбачов и Рейгън.

"Преди говорехме за Студена война. Как ще опишете сега отношенията на Русия и Запада?“, пита Росенберг. Горбачов с усмивка на уста отговаря: "Хладна, но все още... война.“

"Вижте, на различни места има схватки, има престрелки, самолети и кораби са изпращани тук и там, навсякъде. Това не е ситуацията, която искаме", обяснява Горбачов. Преди 30 години Берлинската стена пада. Източна и Западна Германия се обединяват, а СССР решава да не се меси.

"Не трябваше да се пролива кръв. Не можеше да позволим това, особено при проблем с такъв магнитуд за Германия, за нас, за Европа, за целия свят. За това решихме да не се месим", обяснява лидерът.

Педи години той и Маргарет Тачър имаха добри отношения помежду си. Има ли съвет Горбачов за политиците, които сега се опитват да прокарат Brexit?

"Те могат да се справят и сами. Британците са умни. Няма да им давам съвет. Те си решават", отчита последният лидер на СССР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Горбачов-Чернобилски

преди 4 години

Проклятието на Горбачов е, че историческата оценка за неговата дейност начело на СССР ще се дава по общоприети правила: в какво състояние е била страната при поемането на нейното управление, и в какво състояние я е оставил. Предвид тези общи правила, оценката на Горбачов ще го постави в по-долна категория от държавните глави на бившите съюзни републики, включително, бившата РСФСР. Все пак, всеки един от тях е създал или възстановил държава и не може да бъде равен на разрушител на държава.

91

Анонимен

преди 4 години

Главния виновник за нещастието на света белязаният Горбачов. Няма ли равновесие на силите има робство и неправда. Церберите се обидиняват оковават и поробват във вериги всички хора по света. Мног нещастници притежаващи малко повече блага си въобразяват че са елита на обществото но рано или късно ще им стане ясна играта.

90

Отговор

преди 4 години

До Анонимен 91 Не е умрял. Умря социализма.

fallback