Снимки: Reuters

През 2021 година Ангела Меркел трябва да предаде властта на лидерката на Християндемократическия съюз Ангрет Крамп-Каренбауер, но това може и да се случи по-рано. Заради поредния тремор, който накара медиите да си задават въпроса влошено ли е здравето на канцлера, колегите й от ХДС призовават, предаването на властта да се случи по-рано, съобщава Reuters.

Още по темата

След като тялото й се разтресе за трети път, протоколът бе променен и когато председателката на Дания Мете Фредериксен бе на посещение в Берлин двете жени изслушаха химните на държавите си седнали. Въпреки това след срещата Меркел не пропусна да отбележи, че е добре и се отнася отговорно към здравето си.

"Наясно съм с отговорността на моята професия. Аз се държа подобаващо, а що се отнася до здравето... аз се грижа за за него“, категорична бе тя.

Но колкото и да уверява Меркел, че е добре, колегите й в ХДС не са напълно убедени.

"Треморът подхранва вътрешния дебат в ХДС за това дали постигнатото съгласие между Меркел и Крамп-Каренбауер за задържането на промените до 2021 г. ще се запази", заяви представител на партията.

Дебатът е предизвикан от симпатизанти на Крамп-Каренбауер, според които все още не й е отстъпено пълното ръководство над ХДС. В консервативния лагер на Меркел обаче настроението е друго – според нейните привърженици нито една от двете жени не иска промяна в плана, защото ако канцлерката напусне по-рано, това най-вероятно ще доведе до нови избори.

Пред предаването на властта стои само една заплаха - Социалдемократическата партия (СПД). Тя може да се откаже от съюза си с ХДС, тъй като се очаква да понесе сериозни загуби след изборите през есента.

Манфред Гелнер, шеф на агенцията "Форса", сподели, че Меркел трябва да бъде по-открита относно здравословното си състояние.

"Меркел е гарант за стабилността и много хора искат тя да завърши мандата си. Но не е достатъчно да говори, че "работи по въпроса". Изглежда наистина притеснително. Тя трябва да разкрие какъв е проблемът", заяви Гелнер.

Меркел е лидер на Германия от 2005 г. В края на 2018 г. тя обяви, че повече няма да се явява на нови избори след края на настоящия парламентарен мандат през 2021 г.  Канцлерът дълго мисли преди да се яви на изборите през 2016 година, като тогава заяви, че ще остане на власт, „ако здравето й го позволи“.

През декември тя отстъпи председателското място на партията на Анегрет Крамп-Каренбауер - това бе възприето от мнозина за началото на предаването на властта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase