Снимка: архив, Reuters
fallback

Съединените щати не са взели окончателно решение за разполагане на тежки оръжия в Източна Европа, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ТАСС.

Помолен от журналисти за коментар на публикацията от събота в американския вестник "Ню Йорк таймс", Ърнест отговори, че "тези планове са само на ранен етап на обсъждане".

Oще по темата

В същото време той отбеляза, че едно такова разполагане на оръжия "ще съответства на целите, за които по-рано говорихме". "Съединените щати са ангажирани с обезпечаването на сигурността на своите съюзници" от НАТО, подчерта говорителят на Белия дом.

"Ню Йорк таймс" писа в събота, че министерството на отбраната на САЩ проучва възможността да разположи в Източна Европа тежки оръжия, включително танкове, достатъчни за 3000 до 5000 военни.

Според плановете военната техника ще бъде базирана в Полша, балтийските страни, България, Румъния и евентуално в Унгария.

Русия реагира остро на това съобщение. Разполагането на военна техника на САЩ на "източния фланг" на НАТО може да има опасни последици, предупреди руското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 8 години

ДО ГУРБЕТЧИЯКРИМ Е РУСКИ ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА. ЧЕТИ ПОВЕЧЕ.

18

ГУРБЕТЧИЯ

преди 8 години

Ърнест отговори, че "тези планове са само на ранен етап на обсъждане".ТЕЗИ ПЛАНОВЕ МАЙ ЩЕ СИ ОСТАНАТ САМО НА РАНЕН ЕТАП И НИКОГА НЯМА ДА СТИГНАТ КРАЕН ЕТАП ! РУСИЯ КАК РАЗПОЛАГА ТЕЖКО ОРЪЖИЕ В КРИМ БЛИЗО ДО ГРАНИЦИТЕ НА НАТО , ЗНАЧИ АЛКОХОЛИЦИТЕ МОГАТ ,А НАТО НЕ МОЖЕ ?! НЕЗАБАВНО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПОЛОЖАТ ТАКИВА ОРЪЖИЯ ЗА ДА ИМА БАЛАНС НА СИЛИТЕ ,А И НЕ САМО В СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ ,А ТРЯБВА ДА СЕ ВЪОРЪЖИ И УКРАЙНА ЗАЩОТО ДОКАТО ИМ ДОЙДЕ КЕФА НА АМЕРИКАНЦИТЕ , РУСНАЦИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ СА РАЗРУШИЛИ УКРАЙНА !

17

Аз

преди 8 години

В Унгария и Словакия, дето са на границата с Украйна, няма да има американски танкове, а у нас, дето сме насред нищото - за чий ще ги оставят тука? Ние си знаем, че сме под окупация - един генерал-губернатор в американското посолство е достатъчен!

fallback