Президентите Росен Плевнелиев и Анибал Каваку Силва: Снимка: БТА

Към българското правителство няма каквото и да било предложение за разполагане на военна техника у нас от страна на САЩ. Това каза президентът Росен Превнелиев на съвместната пресконференция с президента на Португалия Анибал Каваку Силва, който е на двудневно официално посещение у нас.

Информация за такива намерения беше разпространена по-рано от в. "Ню Йорк таймс". Идеята е САЩ да разположат военна техника в няколко страни от Източна Европа и балтийските държави с цел американските военни да са в готовност да противодействат на евентуална руска агресия.

Още по темата

"Следим процеса на взимане на решение във Вашингтон относно идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност на някои от съюзниците, особено тези по източната граница. Към момента българското правителство няма каквото и да било предложение, което тепърва да можем да обсъждаме", каза държавният глава.

Плевнелиев обясни, че България "е активен и отговорен член на НАТО" и изпълнява плана за готовност, който е бил приет на срещата на върха в Уелс през септември 2014 година. За пример той даде широкия политически консенсус в подкрепа на плавното увеличаване на бюджета за отбрана от 2016 година, за да може в рамките на 10 години той да достигне 2% от БВП.

Според президента много скоро страната ни ще премине към първия етап на присъединяването си към Шенгенското пространство - откриването на границите по море.

По думите му до поемането на председателството на България в ЕС през 2018 година си поставяме още няколко амбициозни цели - присъединяване към Шенгенското пространство, Единия банков надзорен механизъм и към Европейския енергиен съюз.

"Високо ценим добрия прием и безпроблемното интегриране на българските граждани, които живеят и работят в Португалия. Те са естествен мост между нашите две страни и народи и бих искал да обявя официално, че България ще се присъедини към Европейския център за глобална взаимозависимост и солидарност, известен като "Център Север-Юг", посочи Плевнелиев.

Държавният глава заяви още, че предвидените европейски фондове заедно с българското съфинансиране до 2020 година са общо в размер за 15,2 милиарда евро.

Той уточни, че страната ни се гордее с това, че през първия си програмен период ще успее да усвои минимум 90% от европейските фондове. По думите му това е един много добър резултат за всяка една държава-членка.

На срещата с португалския президент са били обсъдени още безпрецедентния миграционен натиск по външните граници на ЕС и спешните мерки, които трябва да се заемат на европейско ниво, както и необходимата солидарност между държавите-членки в това отношение. В рамките на срещата между двамата президенти България и Португалия са подписали меморандум в областта на езика, образованието, науката, културата, спорта, младежта и общественото осведомяване за периода 2015-2018 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase