Паметник на Ким Чен Ир и Ким Ир Сен в Пхенян. Снимка: Reuters
fallback

Северна Корея отбелязва днес 101-ата годишнина от рождението на своя основател Ким Ир Сен, предадоха световните агенции. По традиция народът чества най-големия си национален празник с възпоменателни церемонии, културни и спортни прояви.

Пред всички паметници на покойния лидер се поставят цветя и венци. Днешният ден е известен като Деня на Слънцето сред севернокорейците.

Настоящият севернокорейски лидер Ким Чен Ун отдаде почит на дядо си на церемония в мавзолея, в който е положено балсамираното му тяло. Там е положено и тялото на баща му Ким Чен Ир.Това беше първата проява на обществено място на Ким Чен Ун от 1 април насам, отбелязва ДПА.

Oще по темата
Мавзолеят е всъщност бившият Дворец на Слънцето, построен през 1977 г., в който е живял Ким Ир Сен до смъртта си през 1994 година. След това за една година той беше трансформиран в мавзолей, припомня ИТАР-ТАСС.

Честванията на годишнината стават в момент на засилено напрежение на Корейския полуостров. В седмиците преди годишнината Пхенян отправи серия от заплахи и според южнокорейски и японски медии планира ново ракетно изпитание или нов ядрен опит. Южнокорейското министерство на отбраната обаче отхвърли вероятността тези изпитания да са точно днес, посочва Ройтерс.

В дните преди годишнината Пхенян отхвърли офертата за диалог на Вашингтон, който постави като предварително условие отказ от ядрените дейности. Пхенян отхвърли и офертата на Сеул за разговори относно съвместния индустриален комплекс Кесон, който временно престана да работи от 3 април, припомня Ройтерс.

В Япония на няколко пъти преди годишнината беше дадена фалшива тревога за изстреляна севернокорейска балистична ракета, пише БТА.

Ким Ир Сен основава Северна Корея през 1948 г. и я управлява до смъртта си. Той беше начело на страната и по времето на Корейската война /1950-1953 г./

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 11 години

VIVA KIM !!! VIVA NORD KOREA !!!!!! NOOOOOO CIONIZUM AND IMPERIALIZUM !!!

66

Петър

преди 11 години

Тук някои ме учудват,още не са разбрали че където е минал комунизЪМЪТ треване никне.

65

А бе

преди 11 години

А бе,Пича,посочи ми някой слаборазвит район на Германия,Швейцария,Дания,Швеция,Норвегия пък ако искаш и на Холандия,може и на Монако или Австрия!Чакам, и докато чакам да ти кажа,че и на тези избори БСП ще го д_уха!

fallback