Снимка: БГНЕС/EPA

Първи европейски трофей за "Аталанта" в историята, след като разби "Байер" (Леверкузен) с 3:0 на финала на Лига Европа. Бергамаските сложиха край на своята серия от 6 поредни загубени финала (всички за Купата на Италия) и на серията на "Байер" (Леверкузен) от 51 мача без поражение през този сезон.

Адемола Лукман бе изумителният герой за италианския тим. Той се превърна в първия играч реализирал хеттрик на финал, откакто надпреварата се нарича Лига Европа (2009). Нигериецът се разписа 2 пъти през първото полувреме и веднъж след почивката. За Аспирините това е първо поражение за сезона във всички турнири. Те завършиха като шампион на Германия и без поражение, а идната събота ги чака финал за Купата на Германия.

Италиански отбор не бе печелил купата откакто Парма триумфира през 1999 г., а тогава надпреварата се казваше още Купа на УЕФА. "Аталанта" обаче трябваше да се пребори с непобедимия "Байер" (Леверкузен). Хората на Чаби Алонсо нямат загуба този сезон в нито един турнир и имаха 51 мача без поражение (42 победи и 9 равенства). Аспирините вече спечелиха титлата в Германия и се целеха в требъл, защото са и на финал за Купата на страната.

И двата отбора си осигуриха класиране в Шампионската лига за догодина чрез представянето в първенството. За бергамаските това бе първи финал в Европа. Байер има във витрината си Купата на УЕФА от 1988 г., а през 2002 г. загуби финала в Шампионската лига от Реал Мадрид.

Как премина срещата - на gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase