Снимка: архив Reuters
fallback

Цената на природния газ ще се понижи с 0,67 на сто от началото на октомври, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

С днешното си решение енергийният регулатор приема предложението на "Булгаргаз" синьото гориво да поевтинее с 0,67% за крайните снабдители и потребители за четвъртото тримесечие на годината.

Председателят на държавната комисия потвърди, че държавното дружество "Булгаргаз" има около 250 млн. лв. недовзет приход за предишни тримесечия, защото е продавал газ на по-ниски цени, отколкото е купувал, но на този етап компенсирането на дружеството ще се отложи.

„Искаме да изчакаме да мине и четвъртото тримесечие на тази година, когато се купува най-голямо количество природен газ и така към края на годината ще имаме по-пълна представа колко е недовзетият приход на "Булгаргаз" за цялата 2012 г.“, посочи Семерджиев.

На днешното открито заседание на регулатора представител на ръководството на „Булгаргаз“ съобщи, че ако не бъдат подписани новите договори с Русия в средата на ноември, има реална опасност от недостиг на природен газ през първото тримесечие на 2013 г. Това ще наложи използването на запасите от хранилището в Чирен в месеците до края на тази година.

В газохранилището ни в Чирен в момента има 380 млн. куб. метра газ. До края на годината ще бъдат използвани 210 млн. куб. метра от тях. Поради това се очаква недостиг на запас от газ в хранилището, но според Семерджиев това няма да представлява проблем, след като бъдат подписани новите договори за доставка.

Дълговете на „Булгаргаз" достигат около 300 милиона лева, изтеглен е бил и заем за закупуването на газ, каза още Петров.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Маджаров

преди 11 години

Благодарение на БСП и МАЙКА РУСИЯ цакаме като най големите баровци.

40

Анонимен

преди 11 години

"Е как така в САЩ цената е 100 долара, в Германия 300, а ние дето сме на един у* разтояние от Русия плащаме 500. С кораби от САЩ или Катар да ни го карат ще е по-евтин. "И още по-скъп ще стане : ) Аз ако бях на господата, въобще нямаше да си давам зор да продавам газ за под 10 000 на някаква дребна нация, чиито лидери обесняват как "ще пляскат руснаците".

39

Анонимен

преди 11 години

Чакай сега. Първо го увеличихме с 15%, после - хоп, радвай се народе, намален с 0,67%. Хахахахахаха! То по-добре да не го бяха намалявали. Трябва да купувам газ в промишлени количества(стотици тонове на ден) за да видя някакъв смисъл от намалението... иначе си е просто гавра, можеше и да не го обявяват...

fallback