Снимка: Булфото
fallback

Пушенето на открито към заведенията за хранене е разрешено само при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра.

Това става ясно от отговорите на най-често задаваните въпроси за прилагането на забраните за тютюнопушене на сайта на Министерството на здравеопазването.

Няма обаче нормативна забрана за пушенето в открита лятна градина в заведение, когато там има и деца. Изключение са само случаите, когато там е организирана проява за деца и ученици.

Oще по темата
17 май 2012 11:45
444
За закрито обществено място пък се приема помещение или пространство, което е покрито с покрив или навес и има най-малко три плътни стени/страни/, без значение от какъв материал са направени, нито дали структурата е постоянна, допълват здравните експерти.

Те допълват, че границите на площадките за игра, на които тютюнопушенето не е разрешено, трябва да са ясно обособени и разграничени от останалата част на съответния обект - заведение, търговски обект, хотел, бензиностанция. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра.

Тютюнопушенето на тераси и балкони не е забранено.

На открити басейни също може да се пуши, с изключение на случаите, когато там се провеждат спортни или културни прояви.

Пушенето не е забранено и на прилежащите тротоари към висшите училища, а само на тротоарите към ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.

Цигара може да се пали и в парковете, но не и на детските площадки, където има прояви за деца.

От МЗ допълват, че не се правят изключения от забраната за пушене на закрити обществени места, ако определено мероприятие е обявено за частно.

Това не променя характера на обекта, ако той е закрито обществено място, и съответно не отпада прилагането на нормативно установените забрани, обясняват още експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

233

Пушач, но не нагъл!

преди 11 години

Аз не съм против заведенията за непушачи, но и не виждам какъв е проблемът да има и заведения за пушачи със сподходящата вентилация и кратност на въздухообмена. И мисля, че е нагло и егоистично непушачите да въвеждат тотална забрана за пушене!!!

232

муууууууууууууу

преди 11 години

Заклет НЕПУШАЧ съм , ама с този смешен закон ББ и тиквите прекалиха . Едва ли ще накарат някой да спре цигарите . Поне нямам познат пушач , който да мисли да ги отказва цигарите . Купуват си машинки , режат хартийки , свиват цигари и им излиза по 1.50 една кутия . Всеки си решава как да си живее живота. Защо не направят нещо за увеличаване на заплатите , ил намаляване на газ , ток , лекарства --------- от това по измираме .

231

Ехо---непушачите..

преди 11 години

Не пушите, но ДИШАТЕ, нали?..Четете- цитат еСветовната здравна организация алармира, че изпаренията от дизелови двигатели причиняват раково заболяване. За опасността е предупредил Центърът за изследвания на рака към организацията, откъдето са поискали да бъдат направени повече анализи, съобщава bTV."

fallback