По Черноморието нямало проблем със забраната на тютюнопушене. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Спадът в оборота на бизнессектора заради забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, въведена от първи юни, стигна 20-40% на някои места в страната. Това заяви пред Нова телевизия председателят Българската хотелисреска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Проблемите засягат най-вече градовете във вътрешността на страната като София, Пловдив, Ловеч, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново и други, а не по Черноморието. 

Ресторантьорите, които имат кредити или плащат голям наем, за 10 дни били "сринати", тъй като нямали резервен фонд, на който да разчитат в подобни ситуации.

Намалели са както вътрешното потребление, така и чуждите инвестиции в сферата, което карало собствениците на заведения да работят на себестойност.

Рагин потвърди информация в медиите, че са възможни и ситуации, при които клиентът да си поръчва различни неща и след като излезе да изпуши една цигара, да не се върне да си плати сметката. Тези случаи можело да зачестят през зимата.

Още по темата

Въпреки силното недоволство ресторантьорите са лоялни и спазват твърдо забраната за пушене, категоричен беше Рагин. Все още обаче не са изключени ситуации, в които клиентът ще бъде този, който ще злоупотреби и няма да спазва забраната за тютюнопушене на закрити и обществени места.

Той даде пример, че ако клиент запали цигара в ресторант, сервитьорът може да му направи забележка. Ако той обаче откаже да загаси цигарата си, собственикът може да извика полиция. Това обаче щяло да доведе до скандал и до загуба на клиентела за съответното заведение.

"Държавата е тази, която трябва да намери механизъм, с който да се спазва забраната", смята Рагин.

Междувременно забраната за тютюнопушене на закрити обществени места не успяла да засегне тази част от ресторантьорския бизнес, която се намира по Черноморието.

Причината е, че още преди година хотелите по морето доброволно са поставили забранителни индикации да не се пуши в стаите, коментира Рагин.

Друга предпоставка е това, че повечето заведения по морските ни курорти са на открито и клиентите не търпят неудобството да излизат вън от заведението, за да запалят цигара, коментира още той.

Дали ще бъдат затваряни масово търговски обекти все още няма прогнози, но "единственият, който може да го направи, е пазарът", смята Рагин, тъй като пазарните отношения регулират икономиката и случващото се в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase