Борисов не иска да се пуши на стодиона. Снимка: БТА

От 1 юни ще бъде забранено тютюнопушенето и на стадионите и детските площадки.

Парламентът прие на второ четене текстове от промените в Закона за здравето, с които се въвеждат ограничения за пушенето и на открити обществени места.

Още по темата

По предложение на мнозинството беше забранено пушенето и на стадиони и други открити спортни обекти, летни кина, амфитеатри - по време на спортни и културни прояви, за които зрителите са купили билети.

Текстът не е подкрепен от водещата здравна комисия, но пък получи одобрение в пленарната зала.

От 300 до 500 лева ще е глобата, ако се пуши на забранени места, реши парламентът, който прие окончателно промените в Закона за здравето.

За второ нарушение глобата скача между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец, който не спази забраните, санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение.

Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева.

От своя страна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова благодари на парламента за въвеждането на забраната. Тя определи поведението на депутатите като "европейско". Според нея няма да има скорошна промяна на поправките в закона.

По думите на Атанасова МВР също ще следи за спазването на закона.

Предложението за забрана на пушенето на стадиони и спортни съоръжения беше направено от премиера Бойко Борисов и предизвика вълна от реакции. Депутатите от ГЕРБ на няколко пъти се отказваха от идеята и после я връщаха на дневен ред.

В неделя премиерът за пореден път заяви, че подкрепя забраната за тютюнопушене на спортни съоръжения.

Той обясни, че не вижда защо някой трябва да търпи да му се дими по време на мач. Борисов допълни още, че ще настоява пред депутатите от ГЕРБ тази забрана да стане факт.

Думите му явно са дали ефект, защото днес народни представители от управляващото мнозинство внесоха предложението и то беше одобрено.

Забранява се още пушенето на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца.

Ограничението важи и за площадките за игра и за открити обществени места, на които са организирани мероприятия за деца и ученици.

Не беше прието предложението да се забрани цигареният дим на спирките на обществения транспорт.

Ремзи Осман от ДПС посочи вредата от пушенето на спирките и поиска забраната да обхваща и тях. Важно е като се каже "а", да се каже и "б", коментира депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase