Ернст Щрасер си спомни за вечеря със Станишев. Снимка: Reuters
fallback

Тълпа от журналисти и депутати посрещна бившия австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер, който снощи бе разпитан от парламентарната комисия по корупцията, пише в днешния си брой Виртшафсблат.

Пред депутатите той разказа за сътрудничеството си с лобиста Петер Хохегер като консултант на българското правителство от 2006 г. до 2008 г.

Oще по темата
Целта на неговите консултации била подобряване на имиджа на България в ЕС във връзка с корупцията и организираната престъпност, както и даване на съвети за реформата в полицията.

Щрасер отрече информацията на Хохегер, че като член на специално създадения „консултативен съвет“ е получил 100 000 евро за лобизма си.

Според парламентарната комисия налични са обаче три негови сметки, всяка за по 30 000 евро.

„Свърших много работа за тях, в цяла Европа имах най-богат опит в сферата на полицията“, оправда се за хонорарите си Щрасер.

Според него не е имало директни разговори с българското вътрешно министерство.

Щрасер обаче призна за вечеря в тесен кръг с тогавашния премиер Сергей Станишев, а връзката му била дама от България, която имала PR агенция.

Нито Станишев, нито жената, с която той живее на семейни начала – Моника Йосифова, обаче си спомнят за подобна вечеря с Щрасер.

„По време на вечеря обсъждате реформата в полицията в България? По време на основното или по време на десерта? 90 000 евро за една вечеря? Това вероятно е пране на пари“, заявява снощи пред комисията лидерът на партията на зелените Петер Пилц.

„Отричам подобни абсурдни твърдения“, отвръща му Щрасер, но не може да обясни защо е получавал пари от Хохегер и през 2009 г., въпреки че проектът за България бил приключил още през пролетта на 2008 г.

През 2008 г. PR агенцията на Хохегер е получила поръчка от тогавашната тройна коалиция у нас да проведе кампания за имиджа на България.

Скандалът се разрасна и у нас, след като стана ясно, че агенцията на австриеца е върнала част от парите през PR агенцията на Моника Йосифова.

Това станало на два транша - единият е от 2006 г. на стойност 240 000 евро, а вторият през 2008 г. е за 143 000 евро.

Парламентът у нас също подхвана темата, след като ГЕРБ предложи комисия да обсъди скандала. Станишев и Йосифова вече изразиха готовност да сътрудничат и да представят необходимите документи по скандала „Хохегер“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

222

Анонимен

преди 12 години

Вечеря за 90 000 евро със станишев-а станишев сърцераздератално ревеше,че ще живее на квартира-ревахме семейно за лошата му участ, смятахме да му открием сметка за имот,ама с моята заплата от 240 лева и тая на мъжа ми около моята щяхме само да се изложим при условие,че той папкал само на вечеря за 90 000 евро.

221

бай Иван

преди 12 години

Комунистите крадяха и продължават да крадат под димната завеса на "Демокрацията".Едно куче като се научи да яде *** не можеш го отучи...Народа вече изморен от лъжи,манипулации,беднотия,кредити,разводи,самоубийства.Тия *** ще продължават да крадат ,защото съдебната система е приятел на големите и враг на обикновения човек.

220

питане до 258

преди 12 години

Ама така ли стояли нещата за момата Моника Йосифова ?Ражда незаконни деца докато паралията се навие да се ожени,а като пообеднее го напуска и се хвърля на следващия паралия .Винаги съм подозирала,че жените от т.н. елит по същество са си елитни ***,ще се окаже,че е вярно.Ето и тук тая за 800000 лева се нави и на пиар да се прави.Рарличен им е морала,напомня на чалгаджийките

fallback