Ернст Щрасер си спомни за вечеря със Станишев. Снимка: Reuters

Тълпа от журналисти и депутати посрещна бившия австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер, който снощи бе разпитан от парламентарната комисия по корупцията, пише в днешния си брой Виртшафсблат.

Пред депутатите той разказа за сътрудничеството си с лобиста Петер Хохегер като консултант на българското правителство от 2006 г. до 2008 г.

Още по темата
Целта на неговите консултации била подобряване на имиджа на България в ЕС във връзка с корупцията и организираната престъпност, както и даване на съвети за реформата в полицията.

Щрасер отрече информацията на Хохегер, че като член на специално създадения „консултативен съвет“ е получил 100 000 евро за лобизма си.

Според парламентарната комисия налични са обаче три негови сметки, всяка за по 30 000 евро.

„Свърших много работа за тях, в цяла Европа имах най-богат опит в сферата на полицията“, оправда се за хонорарите си Щрасер.

Според него не е имало директни разговори с българското вътрешно министерство.

Щрасер обаче призна за вечеря в тесен кръг с тогавашния премиер Сергей Станишев, а връзката му била дама от България, която имала PR агенция.

Нито Станишев, нито жената, с която той живее на семейни начала – Моника Йосифова, обаче си спомнят за подобна вечеря с Щрасер.

„По време на вечеря обсъждате реформата в полицията в България? По време на основното или по време на десерта? 90 000 евро за една вечеря? Това вероятно е пране на пари“, заявява снощи пред комисията лидерът на партията на зелените Петер Пилц.

„Отричам подобни абсурдни твърдения“, отвръща му Щрасер, но не може да обясни защо е получавал пари от Хохегер и през 2009 г., въпреки че проектът за България бил приключил още през пролетта на 2008 г.

През 2008 г. PR агенцията на Хохегер е получила поръчка от тогавашната тройна коалиция у нас да проведе кампания за имиджа на България.

Скандалът се разрасна и у нас, след като стана ясно, че агенцията на австриеца е върнала част от парите през PR агенцията на Моника Йосифова.

Това станало на два транша - единият е от 2006 г. на стойност 240 000 евро, а вторият през 2008 г. е за 143 000 евро.

Парламентът у нас също подхвана темата, след като ГЕРБ предложи комисия да обсъди скандала. Станишев и Йосифова вече изразиха готовност да сътрудничат и да представят необходимите документи по скандала „Хохегер“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase