И през третото тримесечие на годината България запазва петото място по спад на цените на жилищата в света класацията на "Knight Frank".

Данните на консултантската компания показват, че в периода юли-септември понижението на цените на жилищата у нас достига 6,1% на годишна база. Изпреварват ни Ирландия с понижение от над 14%, Русия, където спадът достига 10,7%, Украйна с 8,4% и Кипър с 6,6%.

След нас са класирани Испания, Гърция, Португалия и Италия, чиито жилищни пазари бяха тежко ударени от дълговата криза в еврозоната.

България зае петата позиция в класацията на глобалния консултант през второто тримесечие на годината. Оттогава до края на септември обаче се наблюдава забавяне на понижението на цените на жилищата. В периода април-юни беше регистриран спад от 6,4%.

Миналата седмица обаче Global Property Guide ни класира на второ място по спад на цените на жилищата в света. Също така обаче беше отчетено забавяне на понижението, като на тримесечна база то достига под процент.

Най-силен годишен ръст на цените на жилищата през третото тримесечие отново е измерен в Хонконг – 19,3%, но на тримесечна база се наблюдава спад от над 1%.

На второ място по повишение на цените на жилищата в класацията на "Knight Frank" се нарежда Естония (14,3%), следвана от Индия (13,9%). Първата петица се допълва от Тайван и Словения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase