България вече изпълнява всички изисквания за контрол на сухопътните граници. Посланикът на България в Европейския съюз Бойко Коцев потвърди, че това заключение се съдържа в доклада от последната проверка у нас, който в понеделник е бил обект на първоначално обсъждане в работната група за Шенген към Европейския съвет.

"Докладът на мисията категорично констатира, че България отговаря на изискванията на Шенген за опазване на сухопътна граница. Няма никакви технически препоръки, няма допълнителни изисквания, няма условия, но предвид сложната обстановка на югоизточната граница на Европейския съюз – да се следи динамиката на миграционните потоци, политическата обстановка, да се адаптират съответните планове за реакцията в кризисни ситуации съобразно обстановката", коментира Коцев.

Още по темата

В края на 2010 г. експертна проверка постави допълнителни задачи пред страната ни, чието изпълнение бе установено с последната проверка от края на март тази година.

Обсъжданията в понеделник засягаха доклада от мартенската мисия на европейските експерти.

Страните членки имат време до 11 април за евентуални допълнителни въпроси, на които България трябва да отговори до 19 април.

Очаква се докладът да получи одобрението на работната група в края на април или началото на май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase