Цветанов прерязва лентата на новия дом. Снимка: БТА

"България днес направи последната техническа стъпка за влизане в Шенген с реалното въвеждане в експлоатация на дома в Любимец“, обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той уточни, че въвеждането в експлоатация на Дома за временно настаняване на чужденци в Любимец е финалната стъпка, „която успяхме да направим в срок“.

Следващата седмица експерти от Европейската комисия ще инспектират българо-турската граница и ще дадат окончателното си становище за готовността на България за влизане в шенгенското пространство.

Специалният дом за временно настаняване на чужденци в Любимец е изграден на територията на бивши казарми.

Пълният му капацитет е 350 бежанци, които ще бъдат настанявани тук, след като бъдат спрени за нелегално преминаване на българо-турската граница.

Медицински грижи, спортни игрища, места за молитви на християни и мюсюлмани, приемни и възможно най-добрите битови условия ще получават бежанците.

Годишната издръжка на дома е 400 хиляди лева, а парите, вложени за изграждането му, са 9 милиона лева. С тези пари е купена е възможно най-модерната сигналноохранителна техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase